Analize

Preţul cuprului creşte pe fondul cererii pentru „energie verde” şi muniţii

investitii bursa

Cotaţia „futures” a cuprului a urcat cu aproape 23% de la începutul anului, semnalând o creştere a consumului în perioada următoare generată de sectoare precum cel energetic, cel al vehiculelor electrice, dar şi cel al apărării, acest lucru compensând proiecţia unei activităţi mai scăzute şi, prin urmare, a unui consum relativ redus în China, potrivit unei analize realizate de eToro.

Potrivit sursei citate, cuprul are un rol industrial foarte important, deoarece generarea şi transmiterea de energie electrică, dispozitivele electrice şi electronice nu ar fi posibile fără el.

Astfel, un raport al Asociaţiei Internaţionale a Cuprului prognozează că cererea globală de cupru va creşte de la 28,3 milioane de tone (Mt) în 2020 la 40,9 tone în 2040, cu o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 1,85%. Se anticipează că această creştere va proveni atât din zonele tradiţionale ale cererii, cât şi din sectoare noi, impulsionate de tranziţia energetică ecologică, integrarea energiei regenerabile necesitând extinderea şi întreţinerea infrastructurii de reţea.

„Într-un interviu pentru CNBC, investitorul miliardar Stanley Druckenmiller a menţionat că, atunci când vorbim de cupru, aceasta este o poveste simplă datorită faptului că este nevoie de 12 ani pentru a-l produce dintr-un nou zăcământ, iar consumul provine de la vehiculele electrice, reţeaua electrică, centrele de date, dar şi de la producţia de muniţii. Pe măsură ce conflictele se acutizează în întreaga lume, oferta întârzie să ţină pasul, ceea ce înseamnă că raportul dintre cerere şi ofertă va fi dezechilibrat în următorii cinci sau şase ani. De asemenea, Goldman Sachs şi-a majorat ţinta de preţ al cuprului la sfârşitul anului la 12.000 de dolari/tonă, de la 10.000 de dolari anterior, anticipând că minele din lume vor avea dificultăţi în a răspunde cererii în creştere. Există însă şi păreri conform cărora creşterea recentă se bazează pe speculaţii şi pe aşteptări pentru viitor, iar un cupru scump ar putea descuraja consumul şi ar putea duce la o înlocuire a sa cu aluminiul, care este mai ieftin”, se spune în analiza realizată de analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Cuprul nu este rar pe planetă. Aproximativ 700 de milioane de tone de cupru au fost produse în întreaga lume, iar zăcămintele identificate conţin aproximativ 2,1 miliarde de tone, ceea ce ridică cantitatea totală de cupru descoperită la 2,8 miliarde de tone. Cel mai mare producător din lume este Chile, cu 5 milioane de tone anul trecut, urmat de Peru şi Republica Democrată Congo, cu peste 2,5 milioane de tone, China (1,7 milioane de tone), SUA (1,1 milioane de tone) şi Rusia (910.000 de tone).

Mărfurile fungibile, inclusiv metale precum cuprul, aurul sau argintul, dar şi petrolul, cerealele sau animalele, sunt tranzacţionate de mii de ani. Ele sunt definite ca bunuri de acelaşi tip, standardizate, ceea ce le face uşor de tranzacţionat. Investitorii individuali, persoanele care îşi gestionează singure investiţiile, sunt, de asemenea, interesaţi de mărfuri fungibile, la nivel global 28% dintre ei având această clasă de active în portofoliile lor, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Cei mai interesaţi sunt cehii (40%), urmaţi de investitorii polonezi (38%), olandezi (32%) şi germani (31%). Investitorii români şi cei americani sunt şi ei pe aproape, 30% având mărfuri în portofoliu.

Cele mai recente știri

To Top