Piaţa din România poate fi considerată una dintre cele mai mari pieţe din regiune, odată cu listarea Hidroelectrica, capitalizarea pieţei locale depăşind 40 de miliarde de euro, a declarat, miercuri, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
„Suntem aici pentru a celebra cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi cea de-a treia cea mai mare la nivel mondial în acest an. Este un lucru important, un lucru care ne pune pe harta globală a pieţelor de capital, ne consolidează poziţia. (…) Astăzi, piaţa din România poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai mari pieţe din regiune, odată cu listarea Hidroelectrica. Capitalizarea pieţei locale a depăşit 40 de miliarde de euro şi am devenit astfel cea de-a treia piaţă ca dimensiune în centrul şi estul Europei. Se află în faţa noastră doar Polonia şi Austria în acest moment. Succesul acestei tranzacţii a întărit poziţia României pe radarele investitorilor internaţionali care sunt activi în regiunea noastră şi, totodată, ne aşteptăm să aibă un impact în ceea ce priveşte promovarea României la statutul de piaţă emergentă de către Morgan Stanley Capital International”, a spus Radu Hanga, la evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
El a menţionat că această ofertă s-a derulat într-un moment complicat din punct de vedere economic, în condiţiile în care ne aflăm într-o perioadă în care inflaţia şi dobânzile au crescut, investitorii au devenit mai atenţi. Totodată, preşedintele BVB a subliniat că există şi un context complicat din punct de vedere geopolitic.
„Succesul acestei oferte în acest context ne arată că piaţa locală a câştigat în maturitate, a câştigat în atractivitate. De asemenea, ne arată că investitorii, atât investitorii locali, cât şi cei internaţionali sunt dispuşi să aloce sume semnificative atunci când noi punem pe masa lor oferte
atractive, companii atractive”, a adăugat Hanga.
Din perspectiva companiilor locale, listarea Hidroelectrica transmite, de asemenea, mesajul că bursa poate fi o platformă de finanţare pentru companiile locale care doresc să devină lideri la nivel local şi, de ce nu, să se uite în afara României la extindere la nivel regional, a afirmat preşedintele BVB.
„Fără suportul statului român, această listare nu s-ar fi întâmplat. Cred că este un semnal foarte important pe care statul îl dă cu suportul Bursei de Valori Bucureşti, legat de promovarea transparenţei în relaţia cu ecosistemul local, cu investitorii care, mare parte dintre ei, sunt cetăţeni ai României. (…) Mesajul pe care Hidroelectrica îl da tuturor companiilor Made in România este că pot deveni lideri pe piaţa locală şi chiar regională printr-un model de business solid şi că piaţa de capital poate finanţa şi susţine dezvoltarea celor mai ambiţioase planuri”, a mai spus preşedintele BVB.
El a subliniat că, în ultimi cinci ani, au fost 160 de listări a căror valoare, dacă se adaugă şi Hidroelectrica, se apropie de 10 miliarde de euro.
Acţiunile principalului producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, au fost admise la tranzacţionare în categoria Premium a pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul „H2O”.
Preţul ofertei publice iniţiale a Fondului Proprietatea, constând în 78 milioane de acţiuni, a fost stabilit la 104 lei pe acţiune, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro) la data admiterii.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.
Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.