Ministrul spaniol al Economiei și Comerțului, Carlos Cuerpo, a anunțat luni că va face presiuni în vederea obținerii aprobării ajutorului pentru industriile afectate de taxele vamale anunțate de Administrația Trump la nivelul UE, transmit Reuters și publicația Politico.
Miniștrii Comerțului din UE vor discuta luni lista produselor care vor fi incluse în măsurile de retorsiune, ca răspuns la taxele vamale anunțate de SUA la importurile de oțel, aluminiu și mașini, a adăugat Cuerpo. Ca represalii la aceste taxe, Comisia Europeană a decis să impună, începând din aprilie, taxe vamale pentru o diversitate de produse importate de statele UE din SUA, în valoare totală de până la 26 de miliarde de euro. O primă serie a acestor taxe urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, dar a fost amânată de Comisia Europeană până la jumătatea lunii, pentru a mai da o șansă negocierilor cu SUA care să evite un război comercial.
‘Trebuie să existe un răspuns la nivelul UE pentru sprijinirea firmelor și industriilor potențial afectate de deciziile Administrației Trump’, a declarat Carlos Cuerpo, într-un interviu acordat Politico, înaintea întâlnirii de luni a oficialilor blocului comunitar.
În Spania, sectorul agro-alimentar ar urma să fie cel mai afectat de taxele vamale anunțate de Administrația Trump, inclusiv producătorii de ulei de măsline și vin.
Săptămâna trecută, Spania, a patra economie a zonei euro, a anunțat un plan în valoare de 14,1 miliarde de euro pentru a proteja economia de impactul noilor tarife vamale americane. Este una dintre puținele economii majore care oferă o soluție concretă actualelor dificultăți. Dar Cuerpo susține că este necesară multiplicarea unui astfel de plan național și extinderea lui la nivelul UE, iar aceasta va fi una din solicitările Madridului la reuniunea de la Luxemburg.
‘Dimensiunea UE este cheia pentru multe aspecte. În cazul în care, în cele din urmă, UE impune taxe vamale produselor din SUA, veniturile vor merge în principal către bugetul UE. Deci ar exista marjă de manevră pentru furnizarea acestui ajutor necesar pentru sprijinirea firmelor și industriilor, nu doar pentru a minimaliza impactul, ci și pentru extinderea prezenței pe alte piețe’, a afirmat Cuerpo.
Acesta consideră că blocul comunitar trebuie să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție, inclusiv Instrumentul anti-coerciție, care este unul dintre cele mai puternice instrumente comerciale ale UE, ce permite inclusiv restricționarea drepturilor de proprietate intelectuală.
‘Prioritatea în negocierile cu SUA ar trebui să fie protejarea sau minimalizarea impactului asupra industriilor noastre, asupra produselor noastre, în ansamblu, prin fiecare măsură pe care o adoptăm. Aceasta înseamnă că trebuie să explorăm folosirea tuturor instrumentelor pe care le avem la dispoziție. Asta este sigur. Nu trebuie să excludem nimic’, a apreciat oficialul spaniol.
Acesta a adăugat: ‘Instrumentul anti-coerciție trebuie să-l folosim în cazul în care considerăm că este necesar. Dar, din nou, mesajul este că UE trebuie să aibă acum o atitudine pozitivă’.
Săptămâna trecută, Cuerpo a apreciat că expunerea directă a Spaniei la SUA este mai redusă decât a altor state membre UE, dar încetinirea comerțului mondial ar putea afecta alte economii din lume și, indirect, țara sa.
În acest an, Spania se așteaptă la un avans al PIB-ului de 2,6%, după ce anul trecut a înregistrat o creștere peste așteptări, de 3,2%.
