Business

Startup-urile care deţin brevete au de 10 ori mai mult succes în obţinerea finanţării

Foto: iStock

Deţinerea drepturilor de proprietate intelectuală sporeşte capacitatea startup-urilor de a obţine fonduri. România a înregistrat o creştere de 12 ori a volumului de tranzacţii cu capital de risc între 2017 şi 2022, potrivit raportului HTW 2022 Romanian Venture Report.

Oficiul European de Brevete (OEB) şi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) au publicat un studiu comun, care evidenţiază maniera în care brevetele şi mărcile comerciale determină succesul startup-urilor europene. Raportul arată că, în medie, startup-urile care au depus aceste două tipuri de drepturi de proprietate intelectuală (PI) în timpul etapelor iniţiale sau de creştere au de până la 10,2 ori mai multe şanse să obţină finanţare.

„În medie, 29% dintre startup-urile europene au înregistrat drepturi de proprietate intelectuală, cu diferenţe importante între domenii. Biotehnologia este de departe sectorul cu cea mai mare prezenţă a drepturilor de proprietate intelectuală, aproape jumătate dintre startup-uri utilizând brevete sau mărci înregistrate. România este una dintre ţările în care se remarcă companiile nou înfiinţate în domeniul biotehnologiei: 69% dintre acestea au solicitat un brevet european sau o marcă comercială. Urmează cele relaţionate de sectorul guvernamental şi militar, cu 50% dintre acestea aplicând pentru orice drept de proprietate intelectuală, iar pe locul al treilea se situează startup-urile din domeniul sănătăţii (38%)”, este una dintre concluziile studiului.

Studiul mai arată că „la nivel european, după biotehnologie, sunt şi alte domenii în care drepturile de proprietate intelectuală sunt utilizate intensiv, precum: ştiinţă şi inginerie (cu 25% dintre utilizatori de brevete şi 38% dintre utilizatori de mărci comerciale), sănătate (20% dintre utilizatori de brevete şi 40% dintre utilizatori de mărci comerciale) şi industria prelucrătoare (20% dintre utilizatori de brevete şi 36% dintre utilizatori de mărci comerciale).”

Potrivit studiului, Finlanda şi Franţa au cel mai mare procent de startup-uri care au depus un dosar de proprietate intelectuală, respectiv 42%. România, pe de altă parte, arată o mare posibilitate de creştere în această privinţă, întrucât 21% din startup-urile sale au depus un dosar de drepturi de proprietate intelectuală, situându-se cu un punct sub media Uniunii Europene (29%).

„Deţinerea de brevete şi mărci europene determină însă şi un alt avantaj major, şi anume o rată de obţinere a finanţării în fază incipientă de peste cinci ori mai mare decât cea a drepturilor de proprietate intelectuală naţionale (de 6,1 ori mai mare pentru mărci şi de 5,3 ori pentru brevete). Aşa-numitele startup-uri deep tech se confruntă cu provocări deosebite atunci când dezvoltă tehnologii revoluţionare, deoarece necesită investiţii mari şi termene de execuţie lungi. Astfel de startup-uri pot beneficia în special de brevete şi mărci comerciale pentru a atrage investitori răbdători”, au precizat iniţiatorii raportului HTW 2022 Romanian Venture Report.

Cele mai recente știri

To Top