Timp liber

Studiu: Cine decide, de fapt, destinația de vacanță

Un studiu realizat în rândul familiilor și cuplurilor care își rezervă un sejur pe litoralul românesc relevă faptul că femeile sunt cele care decid atât destinația de vacanță, cât și detaliile pachetului turistic, cum ar fi unitatea de cazare, regimul de masă sau facilitățile incluse.

Datele analizate de Litoralulromanesc.ro, cel mai mare turoperator pe segmentul vacanțelor la Marea Neagră, arată că în 59,57% din familiile și cuplurile care au rezervat un sejur în stațiunile românești de litoral în sezonul 2022-2023, femeile au ales destinaţia de vacanţă şi tot ele au făcut o solicitare agenției de turism și au rezervat hotelul. Din totalul rezervărilor, 40,43% au fost făcute de bărbaţi.

„Concluzia este cât se poate de clară: doamnele decid unde se merge în vacanță, stabilesc care e hotelul potrivit și ce alte servicii mai trebuie să conțină pachetul turistic. De-a lungul anilor, am observat că bărbații, atunci când ne contactează pentru a solicita informații despre sejururi, nu iau decizia de cumpărare înainte de a se consulta cu partenerele lor. Această situație este cu atât mai evidentă când e vorba despre familii cu copii, unde, în majoritatea cazurilor, mamele se preocupă să găsească hotelul potrivit”, afirmă Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.

De altfel, potrivit datelor colectate de Litoralulromanesc.ro, principala categorie de turiști care alege stațiunile de la Marea Neagră ca destinație de vacanță, respectiv 68% din total, este formată din familii. Următoarea categorie e reprezentantă de cupluri, 22% din total.

În ceea ce privește clasamentul pe criteriul „vârstă”, 41,9% dintre turiștii care aleg litoralul autohton au vârste cuprinse între 25 și 44 ani, urmați de cei din segmentul de vârstă 45-54 ani, care reprezintă 28% din total. Pe locul trei se află seniorii din categoria de vârstă 55-64 de ani, respectiv 12%.

„Interesant este faptul că un procent de 8,71% dintre turiștii care au achiziționat un pachet turistic la mare în sezonul 2022-2023 au peste 65 de ani și au făcut o rezervare 100% online. Putem presupune că este un efect al pandemiei, care i-a determinat și pe cei mai în vârstă să se familiarizeze cu internetul, să facă nu doar cumpărături online, ci și rezervări de vacanțe”, adaugă reprezentantul Litoralulromanesc.ro.

În altă ordine de idei, un studiu anterior realizat de turoperator evidențiază faptul că aproape 36% dintre turiștii care aleg stațiunile autohtone de la Marea Neagră provin din București, următoarele două locuri din Top 3 fiind ocupate de județul Prahova, cu 5,92%, și de județul Cluj, cu 5,27% din total.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top