Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a crescut moderat în august, în urma costului mai ridicat al benzinei, transmit AP şi Reuters, citate de Agerpres.
În august, indicele PCE a crescut cu 3,5%, după un avans de 3,4% luna precedentă, arată datele publicate vineri de Departamentul Comerţului din SUA. Rata anuală a inflaţiei în SUA a coborât semnificativ de la vârful de 7% atins în iunie 2022, dar încă depăşeşte ţinta Rezervei Federale – 2%.
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, a crescut cu 3,9% în august, faţă de 4,2% luna precedentă. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către Fed la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
De la o lună la alta, indicele PCE a crescut cu 0,4% în august, după o creştere de 0,2% în iulie. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,5% în august.
Aceste date sporesc speranţele că Fed ar putea readuce inflaţia la 2% fără creşterea şomajului sau reducerea activităţii economice. Săptămâna trecută, estimările Fed indicau o creştere a ratei şomajului de la 3,8% în prezent la 4,1% până la finalul anului, alături de o reducere graduală a inflaţiei până la 2,6%.
Preţul mediu la benzină a ajuns joi la 3,84 dolari galonul (un galon este echivalent cu 3,785 litri n.r.), în creştere cu 0,07 dolari faţă de anul trecut.
Pentru a aduce inflaţia la un nivel de 2% pe an, Rezerva Federală americană a majorat dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. În prezent oficialii Fed văd unele semnale încurajatoare că presiunile pe partea de preţuri se reduc, iar economia i-a contrazis pe cei care prognozau o încetinire semnificativă. Faptul că preţurile de consum au avut o creştere moderată în august ar putea să îi facă pe oficialii Fed să lase dobânzile nemodificate la reuniunea de luna viitoare.