Statele membre UE analizează posibilitatea de a împuternici Comisia Europeană astfel încât aceasta să permită obiective mai flexibile cu privire la umplerea depozitelor de gaze, dacă prețurile explodează din cauza speculațiilor sau a manipulării pieței, transmite Bloomberg.
După criza energetică din 2022, Bruxelles-ul a impus statelor membre UE ținte obligatorii privind facilitățile de stocare a gazelor, pentru a avea o rezervă în cazul unor noi șocuri de aprovizionare. Principalul obiectiv este un grad de umplere de 90% a facilităților subterane de stocare din UE până la 1 noiembrie, cu ținte intermediare în februarie, mai, iulie și septembrie. Acest sistem urmează să expire în decembrie 2025.
Potrivit unor documente consultate de Bloomberg, modificările propuse a fi aduse la reglementările privitoare la stocarea de gaze includ și o prevedere care mandatează Comisia Europeană să majoreze abatarea, planificată deja, de cinci puncte procentuale de la ținta referitoare la un grad de umplere a depozitelor de gaze de 90%. O astfel de măsură ar putea fi decisă ‘în eventualitatea unor condiții nefavorabile de piață care durează o perioadă mai lungă de timp’, se arată într-o propunere elaborată de Polonia și transmisă vineri restului statelor membre UE.
La începutul lunii martie, executivul comunitar a propus menținerea, până în 2027, a obiectivului conform căruia depozitele de gaze trebuie să fie pline în proporție de 90%, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an. În schimb, țintele intermediare vor deveni ‘orientative’, ceea ce în mod tradițional în legislația UE înseamnă că nu vor fi obligatorii. Însă propunerea Comisiei va trebui negociată și aprobată de țările UE și Parlamentul European.
Potrivit Bloomberg, cu prilejul rundelor de discuții care au avut loc în ultimele săptămâni, țările UE au discutat o serie de amendamente pentru a face țintele mai flexibile, în ideea de a reduce costurile asociate cu umplerea depozitelor de gaze. Printre modificări se numără deja înlocuirea termenului limită de 1 noiembrie cu un interval mai mare cuprins între 1 octombrie și 1 decembrie, precum și acceptarea unei abateri de până la cinci puncte procentuale pentru fiecare stat membru de la obiectivul de 90%, dacă prețurile de pe piață cresc în mod exagerat costurile cu umplerea depozitelor.
Noile amendamente vor fi discutate de statele membre la o reuniune care va avea loc în data de 1 aprilie și varianta finală ar putea fi gata înainte de următoarea reuniune, care va avea loc o săptămână mai târziu. Este posibil ca versiunea finală să fie supusă aprobării la reuniunea din 11 aprilie a ambasadorilor țărilor membre pentru a forma poziția comună de negociere a statelor membre. La rândul său, Parlamentul European are dreptul de a veni cu propriile sale amendamente, astfel că versiunea finală va fi stabilită în cursul negocierilor trilaterale care vor include și Comisia.
