Timp liber

Unde își vor petrece românii vacanța de vară în 2023

Începutul însorit al lunii mai a adus în România o avanpremieră a vacanței de vară. În mod tradițional, în această perioadă începem să numărăm zilele până la concediu, dar anul acesta am început să o facem chiar mai devreme decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că mulți români și-au planificat vacanța cu mai mult de câteva luni înainte. Analiștii eSky.ro – o platformă de organizare a călătoriilor – au studiat preferințele clienților pentru perioada iunie-august 2023 și ne împărtășesc previziunile privind cele mai populare destinaţii de vacanţă.

 La fel ca anul trecut, cele mai populare destinaţii pentru 2023 se găsesc ȋn însorita Italie, care conduce de ani de zile în topul vacanțelor organizate pe cont propriu. În perioada analizată, căutările către această țară au reprezentat mai mult de un sfert (30%) din totalul căutărilor pentru cele mai populare zece destinații. Orașele în care românii aterizează pentru a-și începe vacanțele sunt în principal Roma, Milano, Veneția și Napoli, precum și Bologna și Catania în Sicilia.

Spania (locul 2) și Grecia (locul 3) au rămas şi ele în fruntea listei de ani de zile. Ponderea acestor țări în clasamentul celor mai populare zece destinații este de 26% și, respectiv, 17% din căutări. Barcelona, Madrid, Valencia, Alicante, au fost orașele care i-au interesat cel mai mult pe români în Spania. În Grecia, pe de altă parte, au fost preferate Atena, Corfu, Zakynthos și insula Heraklion.

 Vacanţele de vară în Franța și în Turcia sunt din ce în ce mai atractive

 Locul 4 în clasamentul destinațiilor de top pentru vacanța din acest an este ocupat de Franța, cu zboruri, ȋn principal, către Paris și Nisa. 

 Turcia, cu Istanbul și Antalya ca principalele orașe preferate, se află pe locul 5. Portugalia, Cipru, SUA, Emiratele Arabe Unite și Egipt sunt cele cinci locuri care completează lista celor mai bune destinații de vacanță pentru acest sezon estival. De exemplu, țara de origine a vinului de Porto de pe coasta Atlanticului reprezintă 3% din căutările de pe listă – același procent înregistrat de Cipru.

Mulți ar putea fi surprinși să vadă că românii doresc să rezerve bilete către Paris sau New York în timpul verii. O astfel de alegere nu este, totuși, o surpriză pentru că aceste orașe se pot dovedi locuri excelente de plecare ȋn călătorii către alte regiuni de vacanță din aceste țări, explică Izabela Matei, purtător de cuvânt eSky.ro.

Vacanţele mai lungi de 10 zile nu mai ȋnseamnă doar călătorii ȋn 2

Datele eSky.ro arată că în 2023, românii își organizează concediile de vară mult mai devreme decât în luna mai. – Am observat de ceva timp că ofertele last minute nu mai au aceeaşi căutare. Anul acesta, perioada dintre rezervarea călătoriei şi data călătoriei a fost chiar mai mare de câteva luni. Așadar, situația revine la status quo-ul din 2019, iar unul dintre motivele acestei schimbări este dorința de a organiza vacanțe mai lungi la prețuri mai mici, ceea ce acum este deosebit de important în contextul inflației ridicate, subliniază Izabela Matei.

 Cât de lungă vrem să fie vacanța în străinătate în acest an? Depinde nu numai de prețul biletelor de avion, ci și de prețul meselor sau al cazării într-o anumită țară.
De exemplu, în Turcia vrem să petrecem în medie până la șase zile, în timp ce în Spania vrem să petrecem opt. În cazul altor ţări nu vedem o diferență atât de mare, iar planul este să stăm în jur de șase sau șapte zile, adaugă Izabela Matei.

 Excepția în această categorie este reprezentată de Statele Unite, unde românii intenționează să petreacă mai mult de două săptămâni. În medie, intervalul dintre zborurile de dus și cele de întors este de 16 zile.

 Datele furnizate de eSky.ro mai arată că, în majoritatea cazurilor, românii nu intenționează să călătorească singuri. Într-adevăr, numărul mediu de pasageri către destinaţiile aflate pe lista celor mai populare locuri de vacanță este de aproximativ 2,1 persoane. Cu toate acestea, Cipru iese în evidență în această categorie, unde numărul mediu de pasageri se apropie de trei. Acest lucru poate indica atât o călătorie în familie cu un copil, cât și o excursie de vacanță cu prietenii.

 În schimb, cel mai mic număr mediu de călători a fost înregistrat în Portugalia și în Statele Unite, unde aproape sigur vom merge în compania unei singure persoane. Creșterea numărului de persoane care își organizează singure vacanța în perioada concediilor indică faptul că românii doresc să economisească bani, iar acesta este unul dintre avantajele clare ale călătoriilor organizate pe cont propriu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top