Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a solicitat comisarilor din întreaga ţară să verifice dacă operatorii economici, care activează în sectorul HORECA, deţin toate autorizaţiile necesare şi obligatorii în raport cu activitatea pe care o desfăşoară.
„Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a analizat întreaga situaţie creată în urma incidentelor nefericite petrecute în ultima perioadă, în sectorul HORECA. Astfel, în contextul derulării acţiunilor de control de către ‘Comandamentul de iarnă 2023-2024’ – structură special creată de ANPC, în mod tradiţional, anual, pentru a supraveghea activitatea din zonele turistice, în care consumatorii îşi petrec vacanţa de iarnă, pe teritoriul României – conducerea ANPC a solicitat, prin grupurile de comunicare internă ale instituţiei, comisarilor din întreaga ţară şi mai ales celor angrenaţi în structurile Comandamentului, să verifice dacă operatorii economici, care activează în sectorul HORECA, deţin toate autorizaţiile necesare şi obligatorii în raport cu activitatea pe care o desfăşoară”, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis vineri AGERPRES.
În situaţiile constatate ca fiind neclare, care necesită lămuriri suplimentare sau în care se ridică semne de întrebare, ANPC urmează să formuleze adrese către autorităţile emitente, pentru a le fi adusă la cunoştinţă starea de fapt.
„Solicitarea conducerii ANPC de verificare, de către echipele de comisari, a existenţei documentelor necesare funcţionării nu reprezintă o suprapunere de atribuţii cu instituţiile emitente ale avizelor sau ale autorizaţiilor respective, ci o simplă asigurare a faptului că aceste documente se află în posesia operatorilor economici, fără a fi analizată modalitatea în care acestea sunt emise, situaţie care intră în sarcina exclusivă a emitenţilor”, se precizează în comunicat.
Un incendiu de proporţii a izbucnit pe 26 decembrie la Ferma Dacilor din comuna prahoveană Gura Vadului, sat Tohani, autorităţile activând Planul Roşu de Intervenţie. Şapte trupuri carbonizate au fost găsite în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor, victimele fiind identificate pe baza probelor ADN. Totodată, se aşteaptă ca expertiza genetică să confirme dacă fragmentele osoase găsite aparţin ultimei victime date dispărute.
O anchetă penală este în desfăşurare, iar anchetatorii spun că nu se exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), însă probele de până acum nu au relevat indicii care să confirme o incendiere intenţionată.