Actualitate

Şefa Reprezentanţei CE în România: Disparitatea de gen provoacă pierderi economice de 370 miliarde de euro pe an

Foto: iStock

Pierderile economice cauzate de disparitatea de gen în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă se ridică la 370 de miliarde de euro pe an, iar îmbunătăţirea egalităţii de gen ar putea duce la o creştere a PIB-ului european de până la 3,15 trilioane de euro, până în 2050, a declarat, marţi seara, pe scena Ateneului Român, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, la cea de-a şasea ediţie a Galei „Women in economy”.

„Colaborările incluzive cresc diversitatea cognitivă, care este esenţială pentru a gândi soluţii la problemele sistemice complexe cu care ne confruntăm în prezent, de la tranziţia verde la impactul noilor tehnologii asupra modului nostru de viaţă şi consum. A nu include jumătate de Românie, jumătate de Europă, jumătate de glob în procesul de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor publice nu poate fi acceptabil. Egalitatea de şanse nu este un moft, ci o înţelegere corectă, raţională a unui imperativ care este atât social, cât şi economic. Pierderile economice cauzate de disparitatea de gen în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă se ridică la 370 de miliarde de euro pe an. Îmbunătăţirea egalităţii de gen ar putea duce la o creştere a PIB-ului european de până la 3,15 trilioane de euro, până în 2050. Leadership-ul, aşa cum îl regăsiţi la nivelul instituţiilor europene, Comisia Europeană şi Parlamentul European, a arătat că femeile au calităţile necesare pentru a conduce în aceste vremuri pe care le numim de ‘permacriză’. Leadership-ul feminin a arătat că femeile preşedinte de ţară îşi pot conduce ţara înspre începerea unui parcurs european de succes”, a menţionat Chiriac.

În viziunea şefei Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în domeniul afacerilor, femeile „reprezintă o valoare adăugată inestimabilă pentru capacitatea economiilor noastre de a creşte”.

„La nivelul Uniunii Europene, dezvoltăm şi cadrul legal necesar pentru a face următorii paşi dincolo de retorică. Avem directive privind transparenţa salarială, privind prezenţa femeilor în consilii de administraţie, privind combaterea violenţei împotriva femeilor, toate sub egida strategiei noastre europene pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Femeile din domeniul afacerilor, al economiei reprezintă o valoare adăugată inestimabilă pentru capacitatea economiilor noastre de a creşte, de a inova, de a performa. Femeile pot construi afaceri ancorate în misiune, în valori. Femeile pot construi echipe cu empatie şi cu asumarea importanţei culturii organizaţionale în care diversitatea şi colaborările incluzive aduc rezultate, aduc profit, dar şi bunăstare emoţională şi materială. Atunci când femeile sunt alese în funcţii politice, politicile publice sunt mai variate şi mai atente la impactul social asupra femeilor, copiilor şi a grupurilor. Ştim, de asemenea, că atunci când mai multe femei sunt implicate în pace şi securitate rezultatele sunt mai sustenabile, mai incluzive, mai durabile”, a spus Ramona Chiriac.

Aceasta a adăugat că prezenţa femeilor în domeniile societale nu trebuie să reprezinte excepţia.

„Gala din această seară este despre a vă spune că vă vedem, vă aplaudăm şi că vă mulţumim. Privind la sutele de femei de succes din această sală, putem spune că facem paşi în direcţia corectă, cea a egalităţii de şanse între bărbaţi şi femei. Femeile în poziţii de conducere nu mai sunt excepţia. Femeile în parlamente, în guverne nu mai sunt excepţia. Există un curs ascendent în toate aceste domenii, dar cu siguranţă prezenţa femeilor în toate aceste domenii societale nu reprezintă încă nici norma. Experimentăm în fiecare zi, fiecare dintre noi cât de mult mai avem pentru a atinge egalitatea. Pretutindeni în Europa ar trebui să înţelegem că mamele şi taţii deopotrivă pot urma o carieră. Salariul egal pentru munca egală ar trebui să fie de la sine înţeles. Suntem încă departe de banalitatea, de normalitatea acestor lucruri. Ştim cu toţii că există mult loc de îmbunătăţire în afaceri, în ştiinţă şi cercetare, în politică, acasă”, a afirmat Chiriac.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat, marţi, sub patronajul Parlamentului European, ediţia a şasea a Galei „Women In Economy”, cea mai importantă gală de recunoaştere a personalităţilor feminine cu rezultate notabile în diferite domenii cheie ale societăţii româneşti.

De-a lungul timpului, în cele cinci ediţii ale Galei „Women in Economy” s-au oferit peste 77 de premii de excelenţă personalităţilor feminine care au reuşit să facă performanţă în anul precedent.

Confederaţia a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa două federaţii, zece patronate, 19 asociaţii, 27 de sucursale şi peste 5.500 de companii, cu mai mult de 170.000 de angajaţi.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Dezvoltă şi finalizează proiecte naţionale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât şi pentru strategiile de dezvoltare ale autorităţilor centrale şi locale. Printre proiectele sale se numără „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educaţie Antreprenorială” şi seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate”.

Cele mai recente știri

To Top