Bănci

Banca Națională a Moldovei a finalizat proiectul de twinning privind consolidarea supravegherii și gestionării riscurilor în sectorul financiar

Foto: iStock

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a finalizat proiectul de twinning privind consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar, realizat cu asistenţa Uniunii Europene şi sprijinul Băncii Naţionale a României (BNR).

“Crearea unei noi strategii de politică macroprudenţială, alinierea cu Directivele UE a reglementărilor în domeniul asigurărilor şi creditării nebancare, ajustarea reglementărilor de monitorizare a infrastructurii pieţei financiare şi pregătirea dosarului de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăţi în Euro SEPA sunt printre cele mai importante realizări ale proiectului. Acestea au fost prezentate marţi, 19 martie 2024, în cadrul unui eveniment public desfăşurat la Chişinău”, informează BNR într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Proiectul de twinning “Consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionării riscurilor în sectorul financiar” a fost lansat la 18 octombrie 2021, fiind implementat timp de doi ani şi şase luni, cu sprijinul consorţiului format din BNR – lider se proiect, Banca Olandei (DNB), Banca Lituaniei (LB), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din România cu finanţarea Uniunii Europene. Un alt beneficiar al proiectului a fost Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) din Republica Moldova.

În deschiderea conferinţei, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a menţionat că datorită asistenţei europene, banca centrală de la Chişinău a avansat simţitor în alinierea instrumentelor de supraveghere a pieţei financiare la normele şi standardele europene:

“Am oferit rezultate tangibile participanţilor pieţei şi am reuşit să pregătim dosarul de aderare la SEPA, trimis recent Consiliului European al Plăţilor. Este timpul să mergem mai departe. Ne propunem să obţinem în acest an o evaluare pozitivă a echivalenţei legislaţiei bancare cu cea europeană conform metodologiei Autorităţii Bancare Europene, astfel încât atractivitatea sectorului bancar din Moldova pentru investitorii din UE să crească”, a subliniat guvernatoarea BNM, în comunicatul citat.

La rândul, viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, a subliniat, în calitate de partener senior al Consorţiului de implementare, că prin intermediul proiectului de twinning, Banca Naţională a Moldovei a parcurs o călătorie impresionantă de transformare şi reformă. “Plecând de la elaborarea Strategiei de Politică Macroprudenţială, dezvoltarea cadrului de testare la stres, a reglementărilor necesare în domeniul sectorului de asigurări şi cel pentru infrastructura sistemelor de plăţi, continuând cu elaborarea metodologiilor şi reglementărilor necesare supravegherii organizaţiilor de creditare nebancară, creşterea capacităţii instituţionale şi consolidarea stabilităţii financiare, iar, în final, ajungând până la pregătirea dosarului de aderare la Zona Unică de Plăţi în Euro, am fost martori la angajamentul şi perseverenţa echipelor dumneavoastră de a face progrese semnificative într-un timp relativ scurt”, a susţinut Leonardo Badea.

Guvernatorul băncii centrale a Regatului Ţărilor de Jos, Klaas Knot, a transmis că va rămâne în continuare alături de Banca Naţională a Moldovei, prin intermediul instrumentelor de cooperare tehnică. “Suntem mândri că am contribuit împreună cu partenerii noştri din România şi Lituania la succesul acestui proiect”, a spus Knot.

În acelaşi timp, vicepreşedinta Consiliului Băncii Lituaniei, Asta Kuniyoshi, a remarcat că prin eforturile colective ale tuturor celor implicaţi în proiectul twinning, s-au obţinut rezultate substanţiale. “Perfecţionarea instrumentelor de management al riscului atât în sectorul asigurărilor, cât şi în cel bancar, va conduce Banca Naţională a Moldovei şi autoritatea de supraveghere pe un drum de succes către o economie mai rezilientă. În mod decisiv, angajamentul, profesionalismul şi implicarea omologilor noştri din Republica Moldova, atât la nivel de experţi, cât şi la nivel de conducere, au fost esenţiale în promovarea proiectului”, a subliniat Asta Kuniyoshiea.

Uniunea Europeană a investit 1,73 milioane de euro în cadrul proiectului twinning, în vederea realizării reformelor structurale de lungă durată, care să aducă beneficii atât cetăţenilor, cât şi companiilor. “Împreună, am reuşit să îmbunătăţim organizarea şi guvernanţa sectorului financiar, să aducem mai multă încredere în stabilitatea acestuia şi, în cele din urmă, să ajutăm ţara să se apropie de aderarea la UE”, a menţionat Adam Grodzicki, şef adjunct al secţiei cooperare din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Potrivit BNR, proiectul a avut ca obiectiv general sprijinirea Republicii Moldova în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere dintre UE şi Moldova/Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) şi Agenda de Asociere, iar ca obiectiv specific, consolidarea supravegherii, guvernanţei corporative şi gestionarea riscurilor în sectorul financiar.

Pe parcursul celor 30 luni de proiect au fost implementate un număr de 139 misiuni de asistenţă tehnică ale experţilor pe termen scurt, inclusiv sesiuni de training derulate pe parcursul a aproximativ 1000 de zile de lucru şi 15 vizite de studiu în România şi Lituania.

Astfel, la finalizarea proiectului cele mai importante rezultate sunt: elaborarea şi aprobarea unei noi strategii de politică macroprudenţială; elaborarea cadrului privind modelul de testare macroprudenţială la stres; îmbunătăţirea calităţii Raportului de Stabilitate Financiară al Băncii Naţionale a Moldovei; elaborarea cadrului primar şi a celui secundar privind asigurările şi reasigurările şi a celui privind asigurările de răspundere civilă auto, în conformitate cu Directivele UE privind Solvabilitate II şi MPTL; elaborarea reglementărilor necesare supravegherii sectorului organizaţiilor de creditare nebancară (OCN).

De asemenea, cu ajutorul proiectului au mai fost realizate: instruirea personalului BNM responsabil de supravegherea OCN; elaborarea şi aprobarea reglementărilor BNM privind activitatea de monitorizare a infrastructurilor pieţei financiare şi a plăţilor inclusiv amendarea a patru legi pentru alinierea la cele mai bune practici internaţionale şi la acquis-ul UE; instruirea personalului BNM responsabil de activitatea de monitorizare a infrastructurii pieţei financiare şi a sistemelor de plăţi; pregătirea dosarului de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăţi în Euro care a fost înaintat spre evaluare către Comitetul European de Plăţi la data de 30 ianuarie 2024.

Proiectul twinning a acordat o atenţie sporită instruirii angajaţilor, schimbul de experienţă cu experţii pe termen scurt conducând atât la perfecţionarea cunoştinţelor în domeniu, precum şi la preluarea celor mai bune practici ale UE.

Cele mai recente știri

To Top