Energie

Burduja: ANRE spune că schema de plafonare/compensare va costa bugetul de stat doar 3 miliarde lei, în 2024

energie electrica
Foto: iStock

Schema de plafonare/compensare va costa anul viitor bugetul de stat doar trei miliarde lei, faţă de 9-10 miliarde lei anul acesta, a declarat, vineri seara, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) ne spune că schema de plafonare compensare pentru lunile ianuarie până în decembrie 2024 va costa bugetul de stat doar trei miliarde lei, faţă de 9-10 miliarde anul acesta, faţă de 14 miliarde cu un an în urmă. Deci au scăzut preţurile”, a spus Burduja la Digi 24.

Ministrul a subliniat că, până în prezent, toată compensarea a costat circa 23 miliarde de lei, din bugetul naţional, dar a fost alimentată din Fondul de tranziţie, taxa de solidaritate, taxa off shore şi alte taxe si contribuţii pe care companiile din energie le-au plătit.

„Totalitatea acestor sume, contribuţia sectorului energetic la bugetul de stat din criza energetică a fost undeva la 42-44 miliarde şi s-au plătit 23 de miliarde. Deci în mod normal schema ar trebui să se susţină”, a explicat Burduja.

Întrebat dacă bugetul pentru anul viitor prevede bani pentru compensarea furnizorilor, ministrul a răspuns că prevede un miliard de lei.

„Da, un miliard de lei. Anul trecut pe vremea asta, Ministerul Energiei avea un buget pentru 2023 de undeva la 1,6 miliarde lei. Acum avem un buget de 4,4 miliarde lei, e adevărat că foarte multe sunt investiţii, PNRR, dar bugetul s-a triplat. Anul trecut pe vremea asta aveam zero lei în această logică din bugetul de stat pentru plafonare/compensare. Ce s-a întâmplat? De unde au venit sumele? Au venit din Fondul de tranziţie pe parcursul anului, ele nu trebuie să fie bugetate la începutul anului. Au venit din taxa de solidaritate, iarăşi, pe parcusul anului. Deci, pe măsură ce aceste fonduri intră în aceste conturi ale Ministerului de Finanţe, ele alimentează acest Fond de tranziţie şi se împart către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii”, a punctat Sebastian Burduja.

Cele mai recente știri

To Top