Românii vor plăti mai mult şi anul acesta pentru masa de Paşte. Rata inflaţiei este 4,9%, conform analizei Institutului de Statistică. Dintre produsele care nu lipsesc de pe masa de sărbătoare, legume, precum ceapa şi usturoiul verde, fructele, dulciurile şi produsele din carne au cele mai mari scumpiri, informează Antena 3 CNN.
Carne, brânzeturi, dulciuri: toate produsele esenţiale pentru masa de Paşte sunt mai scumpe anul acesta. Inflaţia este 4,9%, conform celor mai recente analize ale Institutului de Statistică. Deşi scumpirea medie a scăzut sub pragul de 5%, România rămâne în topul scumpirilor la nivel european.
Scumpiri de aproximativ 10% se înregistrează la legume, fructe, ulei şi margarină, însă creşterile de preţ pot fi chiar mai mari pentru unele produse.
În faţa scumpirilor şi cu un buget asemănător anilor trecuţi, mulţi români renunţă la cantitate.
Comerciant: „Cumpără așa, numai câteva bucățele. Nu au bani. Și noi, cu chirii mari. O să renunțăm la animale și la tot.”
Comerciant: „E greu și pentru noi, țăranii, dar e greu și pentru oameni, în special pentru pensionari.”
Economiştii numesc inflaţia „taxa invizibilă”. Nu primim chitanţă pentru ea, însă o plătim de fiecare dată când mergem la magazin. Chiar dacă acum avem o inflaţie de aproximativ 5%, ea se adaugă scumpirilor vechi: în 2024 inflaţia medie a fost 5,6%, iar în 2023 a fost de peste 10%.
Cristian Popa, BNR: „Inflația rămâne fluctuantă. Vom avea un proces dezinflaționist în a doua parte a anului, însă mai lent decât ne așteptam inițial. În acest context nu putem fi decât prudenți și nu putem deschide subiectul reducerilor de dobânzi.”
Pe lângă alimente, faţă de anul trecut plătim mai mult şi pentru servicii precum transport, masă în oraş sau cazare la hotel, toate importante pentru vacanţa de Paşte și 1 Mai.
