Business

Cum să ai angajați mai puțin stresați: top 4 investiții când ești manager la început de drum

Foto: Shutterstock

Dorința de a menține un echilibru constant între viața personală și cea profesională poate fi, uneori, copleșitoare pentru angajați. Și, dacă locul de muncă este unul solicitant, atunci pot apărea anxietatea și oboseala psihică.

Conform unui studiu efectuat de Mckinsey, la care au participat 15.000 de salariați, 1 din 4 angajați au resimțit simptome de burnout – o stare de epuizare fizică, mentală și emoțională, cauzată de stresul de la locul de muncă.

Ca antreprenor, este important să pui accent pe bunăstarea angajaților tăi și să implementezi soluții pentru a-i menține cât mai puțin stresați. Iată ce poți face:

Investește în programe de dezvoltare și învățare

Unii dintre principalii factori de stres la locul de muncă sunt teama de a nu pierde locul de muncă și nevoia de adaptare constantă la noile cerințe ale pieței. Angajații simt presiunea de a se menține relevanți și competitivi în fața altor profesioniști care pot să își dezvolte mai rapid abilitățile ori să aibă experiențe specifice. Totodată, aceștia se tem că lipsa cunoștințelor tehnologice actualizate îi poate face depășiți de colegi și concurență, ceea ce contribuie la anxietate.

Dacă aceste emoții negative se mențin pe termen lung, pot duce la stres cronic, care, la rândul său, poate cauza creșterea absenteismului la locul de muncă. De asemenea, poate avea impact negativ asupra sănătății fizice și mentale a angajaților, motiv pentru care este important, ca antreprenor, să adopți o atitudine empatică și orientată către angajați.

O astfel de atitudine poate fi obținută prin investițiile în training-uri, cursuri de dezvoltare pentru angajații tăi, dar și prin oferirea de acces gratuit la consiliere psihologică.

Dacă ai nevoie de capital suplimentar pentru a investi în angajații tăi și ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să apelezi la un credit online pentru firma SRL de la un IFN (Instituție Financiară Nebancară). Iată ce beneficii obții:

 • Proces 100% online de aplicare și aprobare pentru împrumuturile de până la 100.000 RON;
 • Documente puține: pentru împrumuturi de până la 35.000 RON, ai nevoie doar de extrasul de cont pe ultimele 3 luni, iar dacă îți dorești un împrumut mai mare, pe lângă extrasul de cont, mai ai nevoie și de ultima balanță disponibilă;
 • Perioada de rambursare este între 12 și 36 de luni pentru capital de lucru, până la 48 de luni mixt și până la 60 de luni pentru investiții;
 • Dobânda este una variabilă, în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni;
 • Poți să amâni plata ratei pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.

Asigură echilibrul între viața personală și carieră

Un alt factor de stres cu care se confruntă angajații este lipsa echilibrului dintre viața personală și carieră. Munca de la distanță, impusă în perioada pandemiei, a șters liniile clare dintre locul de muncă și acasă. Angajații s-au confruntat cu provocarea de a stabili limite clare, iar dorința de a menține sau de a recâștiga un echilibru a crescut și s-a menținut și în prezent. 

De aceea, pentru a-ți păstra angajații în companie și pentru a-i atrage pe cei talentați, poți să investești în dezvoltarea unei culturi organizaționale care promovează echilibrul între viața personală și cea profesională. Aceasta poate include implementarea unor politici flexibile de lucru, cum ar fi:

 • Ore de lucru flexibile și mod de lucru hibrid;
 • Închirierea unor spații fizice de lucru în clădiri de birouri care facilitează accesul de acasă la birou și invers;
 • Regândirea spațiilor de birouri și construirea unor zone verzi, care să faciliteze relaxarea și interacțiunea.

Oferă-le angajaților tăi un spațiu de muncă sigur

Nevoia de dezvoltare și de libertate nu sunt singurele cerințe ale angajaților; așadar, este important să pui accent și pe nevoia lor de siguranță la locul de muncă.

În prezent, un spațiu de lucru sigur nu se mai rezumă la măsurile de protecție a muncii, ci este nevoie de asigurarea unui spațiu de lucru sigur și sănătos, prin implementarea unor soluții diferite. Iată câteva dintre ele:

 • Investește în sisteme moderne de ventilație și de purificare a aerului. Acestea pot ajuta la eliminarea particulelor și a alergenilor din aer, îmbunătățind calitatea generală a aerului în spațiul de lucru.
 • Promovează distanțarea socială în spațiul de lucru. Rearanjează birourile și spațiile comune, astfel încât să se păstreze distanța fizică optimă între angajați.
 • Implementează programe regulate de curățenie și dezinfectare. Introduce protocoale stricte de curățenie, pentru a asigura igiena adecvată a suprafețelor comune, inclusiv a birourilor, meselor de lucru și a altor zone frecvent utilizate.

Încurajează-ți angajații să aibă un stil de viață sănătos

Grija față de angajații tăi trebuie să treacă granițele biroului, motiv pentru care este important să susții un stil de viață sănătos în rândul angajaților tăi, pentru a evita problemele de sănătate. Desigur, implementarea soluțiilor eficiente la locul de muncă, precum cele menționate în capitolul anterior, îi poate motiva pe angajați să aibă grijă de sănătatea lor, însă există câteva lucruri suplimentare pe care le poți face și tu, ca angajator, în acest sens.

Oferă-le angajaților tăi abonamente gratuite la sălile de sport, asigurări medicale care să acopere cheltuielile analizelor periodice, servicii de psihoterapie și acces la terapii alternative. De asemenea, poți contribui la adoptarea unor pasiuni sănătoase și relaxante, cum ar fi cititul, prin organizarea periodică de cluburi de lectură, în cadrul departamentelor.

Concluzionând, pe măsură ce îți îndrepți privirea către viitorul organizației tale, amintește-ți că investiția în bunăstarea angajaților nu este doar o strategie de retentie a acestora, ci și o cale sigură către creștere și succes pe termen lung. Prin implementarea soluțiilor prezentate în acest articol, poți construi nu doar o echipă eficientă, ci și o comunitate în care angajații să se simtă cu adevărat importanți și încurajați să atingă performanțe înalte.

Cele mai recente știri

To Top