Energie

E.ON va investi încă 1,4 miliarde de euro în reţelele de distribuţie, până în 2027

Foto: iStock

E.ON şi-a propus să majoreze investiţiile în reţelele de distribuţie a gazelor şi energiei electrice investind încă 1,4 miliarde de euro până în 2027, pe lângă cele 2,1 miliarde de euro investite deja de la intrarea pe piaţa din România, în anul 2005, potrivit directorului general al E.ON România, Volker Raffel.

„Cu toate că preţurile din piaţa energiei s-au redus şi s-au stabilizat, ameninţările crizei energetice încă nu au trecut, datoria companiilor şi a guvernelor fiind de a-şi concentra acţiunile pe diversificarea surselor de energie şi reducerea dependenţei de gazele naturale din Rusia, concomitent cu reducerea impactului asupra mediului al energiei utilizate. Deşi, în mod normal, acest proces este unul de durată, E.ON şi-a propus să majoreze investiţiile în reţelele de distribuţie a gazelor şi energiei electrice investind încă 1,4 miliarde de euro până în 2027 pe lângă cele 2,1 miliarde de euro investite deja de la intrarea pe piaţa din România, în anul 2005. Pentru a spori acest efort investiţional am realizat o serie de proiecte de modernizare a infrastructurii energetice cu finanţare europeană în valoare de 500 de milioane de euro la care se vor adăuga aproximativ 900 de milioane de euro din surse proprii”, este mesajul lui Volker Raffel, transmis în Raportul de sustenabilitate al companiei.

El a subliniat că, pe lângă investiţiile substanţiale care să conducă la independenţa energetică, dar şi la o utilizare mai intensivă a surselor regenerabile, este necesară o schimbare a comportamentului fiecăruia dintre noi, eficienţa energetică trebuind „să devină o parte a stilului nostru de viaţă”.

De asemenea, directorul general al E.ON România a precizat că peste 70% din toate emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă sunt legate de energie.

„Prin urmare, ne concentrăm atenţia pe furnizarea de soluţii pentru decarbonizarea lumii energetice. Intenţionăm să reducem emisiile Scop 1 şi 2 cu 71% până în 2030 (faţă de 2019), fiind în concordanţă cu obiectivele Acordului de la Paris, prin îmbunătăţiri suplimentare ale reţelelor de gaz şi electricitate şi creşterea eficienţei propriilor clădiri şi flote auto. O parte semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră Scop 1 şi 2 este reprezentată de consumul tehnologic al reţelelor de distribuţie. Alocând resurse investiţionale importante am reuşit să reducem consumul tehnologic al reţelei de gaze naturale cu 43% faţă de anul 2010. Planurile noastre includ, de asemenea, o reducere cu 21% a emisiilor Scop 3 până în 2030 (faţă de 2019), prin soluţii de eficienţă energetică, electrificare pentru clienţi şi un accent sporit pe surse regenerabile. Strategia noastră de biodiversitate include crearea a aproximativ 1.200 hectare de coridoare ecologice verzi, reducând în acelaşi timp deşeurile şi reciclând o parte importantă din acestea”, a explicat Volker Raffel.

Acesta a adăugat că, în ultimii doi ani, compania a livrat circa 750 de instalaţii fotovoltaice pentru clienţii rezidenţiali, producând 7 GWh de energie regenerabilă pe an. Pe segmentul B2B şi B2M are un portofoliu bogat de proiecte şi soluţii pentru generarea fotovoltaică şi eficienţă energetică. Anul trecut a realizat 127 de parcuri fotovoltaice la cheie, de 3 ori mai multe decât în 2021. În total, a ajuns la peste 250 de proiecte fotovoltaice finalizate în România din 2018.

„Credem că viitorul aparţine maşinilor electrice şi că schimbarea are loc cu viteze foarte diferite, în funcţie de ţară. Prin soluţia noastră de e-mobilitate – E.ON Drive – am instalat anul trecut circa 80 de staţii de încărcare, ducând numărul total de unităţi instalate în România la peste 275. Pentru anul în curs ne propunem să instalăm alte 240 de staţii de încărcare pentru diverse categorii de clienţi. În acelaşi timp, intenţionăm să decarbonizăm propria flotă auto, cu angajamentul de a avea 100% din maşinile non-tehnice ale companiei cu propulsie electrică până în 2030”, a punctat oficialul E.ON.

Pe de altă parte, el a precizat că societatea a redus durata medie a întreruperilor per client de la 1.500 de minute înregistrată în 2005 la 76,4 minute în 2022, valoare comparabilă cu cea înregistrată în ţările europene avansate şi cea mai mică perioadă de întrerupere din România.

Totodată, de-a lungul timpului a realizat parteneriate strategice de sprijinire a organizaţiilor care implementează proiecte în sprijinul comunităţii. În perioada 2005-2022 a investit 17,6 milioane de euro în proiecte sociale din care aproximativ 9 milioane de euro doar în parteneriatul „Împreună pentru Siguranţă” încheiat cu IGSU.

Un pilon important al strategiei companiei îl constituie digitalizarea activităţii. Transformarea digitală vizează atât automatizarea sistemului de distribuţie, implementarea sistemului SCADA şi instalarea de contoare SMART, cât şi digitalizarea interacţiunii cu clienţii. Pe lângă digitalizarea şi automatizarea sistemului ia măsuri adecvate de protecţie informatică pentru a asigura securitatea reţelelor de distribuţie.

Conform raportului de sustenabilitate, E.ON este unul dintre marii contribuabili din România la bugetul de stat şi bugetele locale, valoarea totală a contribuţiilor depăşind anul trecut 1,8 miliarde de lei (circa 370 milioane euro), cu 80% mai mult decât în anul precedent. În cei 17 ani de prezenţă în România, sumele virate de E.ON sub formă de taxe şi impozite se situează la circa 14 miliarde lei (peste 3 miliarde euro).

Totodată, E.ON este un partener important pentru circa 2.000 de furnizori de pe întreg lanţul de aprovizionare, dintre care 95% sunt cu capital autohton. Anul trecut, valoarea achiziţiilor companiilor din grup a depăşit 1,14 miliarde lei (peste 231 milioane euro). Suma nu include valoarea achiziţiilor de electricitate şi gaze naturale destinate celor circa 3,4 milioane de clienţi din România. În anul 2022, toţi furnizorii noi au fost selectaţi având în vedere şi criterii de mediu.

Investiţiile realizate de Grupul E.ON din România pe parcursul anului 2022, în valoare de 654 milioane de lei (circa 133 milioane euro), s-au concentrat pe extinderea şi modernizarea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică, pentru a răspunde nevoilor tranziţiei energetice, a creşte capacitatea reţelelor de a conecta noi surse de energie regenerabilă, precum şi a impulsiona digitalizarea serviciilor.ai bune pentru clienţi.

„De exemplu, numărul prosumatorilor conectaţi la reţeaua Delgaz Grid a crescut exponenţial în ultimii ani, de la doar 67 în 2020 la circa 6.500 la finele anului trecut, pentru ca la începutul lunii iunie a acestui an să ajungă la aproape 9.500, estimările pentru sfârşitul anului fiind că această cifră va ajunge la circa 12.000”, se menţionează într-un comunicat al E.ON România remis, marţi, AGERPRES.

Un pas important în tranziţia energetică îl reprezintă implementarea tehnologiilor cu hidrogen în sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Astfel, proiectul 20HyGrid demarat în anul 2022, o premieră pentru România, îşi propune să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România – fără a fi nevoie de modificări ale acestora.

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. Companiile din cadrul grupului, Delgaz Grid, E.ON Energie România şi E.ON Asist Complet desfăşoară activităţi de distribuţie, de furnizare energie şi soluţii energetice, respectiv tehnice pentru circa 3,4 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.

Cele mai recente știri

To Top