Bănci

Fitch îmbunătăţeşte perspectiva atribuită ratingurilor BCR şi BRD de la negativă la stabilă

fitch
Foto: iStock

Fitch Ratings a îmbunătăţit joi perspectiva atribuită ratingurilor pentru datoriile pe termen lung (IDR) de la negativă la stabilă pentru Banca Comercială Română S.A. (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale S.A. (BRD), şi a confirmat ratingurile la „BBB plus”, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Acţiunile vin după ce în 24 martie Fitch a revizuit perspectiva ratingului suveran al României de la negativă la stabilă şi a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută.

Confirmarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung ale BCR şi BRD şi ratingurile de sprijin al acţionarilor (SSR) reflectă opinia Fitch că acţionarii lor, Erste Group Bank AG (rating „A”/cu perspectivă stabilă) şi Societe Generale S.A. (rating „A minus”/cu perspectivă stabilă) vor continua să aibă o disponibilitate semnificativă pentru a furniza sprijin subsidiarelor lor.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale BCR şi BRD sunt limitate de plafonul de ţară al României, care include riscurile de transfer şi convertibilitate care ar putea limita capacitatea BCR şi BRD de a utiliza sprijinul băncilor mamă. În lipsa acestor constrângeri, BCR ar avea un rating cu o treaptă sub cel al Erste, iar BRD ar avea un rating similar cu cel al Societe Generale. Perspectivele stabile ale ambelor bănci reflectă perspectiva a ratingului suveran al României, apreciază Fitch.

Fitch crede că disponibilitatea Erste de a sprijini BCR este ridicată, datorită rolului strategic al BCR în grupul bancar austriac, a riscurilor reputaţionale ridicate pentru bancă şi franciza sa internaţională în cazul unei intrări în incapacitate de plată a BCR, şi a nivelul ridicat de integrare între banca mamă şi subsidiară.

De asemenea, Fitch apreciază că disponibilitatea Societe Generale de a sprijini BRD este ridicată, ţinând cont de includerea BRD în schema de soluţionare a grupului bancar francez şi a riscurilor reputaţionale ridicate pentru bancă în cazul unei intrări în incapacitate de plată a BRD. Orice sprijin solicitat pentru BRD poate fi acordat de banca mamă ţinând cont de ponderea activelor BRD în activele totale ale Societe Generale.

Printre factorii care, individual sau colectiv, ar putea duce la acţiuni negative de rating în cazul BCR şi BRD se află revizuirea în scădere a plafonului de ţară al României, retrogradarea cu mai mult de o treaptă a ratingurilor băncilor lor mamă şi dovezi ale unei disponibilităţi mai slabe de sprijin a BCR şi BRD de către Erste şi Societe Generale. De asemenea, precizează Fitch, o revizuire în creştere a plafonului de ţară al României va duce la îmbunătăţirea ratingurilor BCR şi BRD.

Cele mai recente știri

To Top