Actualitate

Fitch: „Noua lege a pensiilor din România subminează sustenabilitatea sistemului de pensii şi crește riscul unor derapaje fiscale”

fitch
Foto: iStock

Noua lege a pensiilor din România, aprobată în Parlament, ar putea prezenta un risc fiscal pe termen mediu, consideră Fitch, precizând că legea subminează sustenabilitatea sistemului de pensii.

„Noua lege a pensiilor a României ar putea avea ca rezultat o traiectorie mai puțin favorabilă a datoriei suverane și ar putea slăbi credibilitatea fiscală pe termen mediu, dacă este implementată conform planificării și fără măsuri compensatorii”, spune Fitch Ratings,  una dintre cele mai importante agenții de rating din lume.

Impactul eventual va depinde de direcția mai largă a politicii fiscale, inclusiv de eforturile de a părăsi Procedura de deficit excesiv în curs.

Noua lege, care a primit aprobarea Parlamentului pe 20 noiembrie, are scopul de a elimina neconcordanțe în modul în care sunt calculate pensiile de stat, ca parte a eforturilor de îmbunătățire a sustenabilității pensiilor publice în cadrul Planului național de recuperare și rezistență al României (PNRR).

Vârsta de pensionare pentru femei va crește la 65 de ani până în 2035, iar indexarea se va baza pe ratele medii ale inflației de anul viitor.

Cele mai recente știri

To Top