Energie

Turcia şi-a consolidat statutul de hub regional de gaze graţie unui acord pe zece ani cu Shell

Foto: iStock

Botas, compania energetică de stat din Turcia, şi grupul petrolier britanic Shell au semnat, luni, un acord de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate pe o perioadă de zece ani, cu opţiunea redirecţionării livrărilor spre Europa, acesta fiind cel mai recent pas al autorităţilor de la Ankara de a face din Turcia un hub regional de gaze, transmite Bloomberg.

„Un număr total de 40 de cargouri încărcate cu gaze lichefiate, echivalentul a patru miliarde metri cubi, vor fi livrate anual pentru o perioadă de 10 ani, începând din 2027. Acest acord conferă noi oportunităţi comerciale regionale şi globale, cu opţiunea de a primi gaze lichefiate de la porturile de umplere şi descărcarea lor în terminalele europene”, a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, cu prilejul ceremoniei de semnare a acordului.

Declaraţiile lui Bayraktar sugerează că oficialii turci au planuri conform cărora Botas ar urma să joace un rol mai activ pe partea de trading internaţional, în condiţiile în care până acum compania energetică naţională din Turcia s-a ocupat doar cu importul de gaze pentru consumul intern.

Obiectivul strategic al Turciei este acela de a fi un hub regional de gaze şi un furnizor pentru Uniunea Europeană şi, în acest sens, Turcia a investit puternic în capacităţi pentru importul de gaze lichefiate, precum şi în producţia internă de gaze de la zăcămintele din Marea Neagră. Turcia exportă deja mici cantităţi de gaze către blocul comunitar, însă livrările sunt frânate de capacitatea conductelor spre graniţa de vest cu Bulgaria.

Botas importă gaze naturale prin conducte din Rusia, Azerbaidjan şi Iran, în timp ce Algeria şi SUA sunt principalii furnizori de gaze lichefiate ai companiei controlată de statul turc.

În luna mai a acestui an, Botas a parafat un acord cu grupul american ExxonMobil privind aprovizionarea cu gaze lichefiate pe o perioadă de zece ani, acord conform căruia Botas va achiziţiona până la 2,5 milioane de tone de gaze lichefiate pe an de la grupul energetic american.

Turcia îşi acoperă aproape tot necesarul de gaze din importuri şi anul trecut a cumpărat 14,3 miliarde metri cubi, sau 28,3% din cantitatea totală de 50,5 miliarde metri cubi consumată anul trecut, sub formă de gaze naturale lichefiate (GNL).

Cele mai recente știri

To Top