România este o țară Schengen și granițele sunt deschise pentru turiștii străini să intre în România mai ușor, dar și pentru români să plece în destinațiile externe puternic promovate pe media românească, deci ar trebui să fie mai tare stimulat turismul autohton și nu mai puțin, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) Adrian Voican.
Acesta a subliniat că varianta vehiculată de acordare a voucherelor de vacanță, prin care angajatul să plătească o vacanță de 1.600 de lei și apoi să i se deconteze 800 de lei, i se pare ‘cea mai proastă dintre toate propunerile discutate până acum’.
‘Voucherele de vacanță au fost un instrument extrem de puternic pentru dezvoltarea turismului în România și pentru angajații care aveau venituri mici și nu puteau să plece într-o vacanță și au plecat numai pentru că au avut acest ajutor, acest stimulent în vouchere de vacanță. Să nu uităm că România este o țară Schengen de data asta și granițele sunt deschise și pentru turiștii străini să intre în România mai ușor, dar și pentru români să plece în destinațiile care sunt puternic promovate pe media românească. Ca atare, ar trebui să fie mai tare stimulat turismul autohton și nu mai puțin, iar interpretarea pe care am auzit-o (…) cum că omul ar trebui întâi să-și cumpere o vacanță de 1.600 de lei și apoi cineva să-i deconteze cumva și să-i pună banii pe cardul de vacanță mi se pare cea mai proastă dintre toate variantele discutate până acum de punere în practică, pentru că ce să mai facă el cu banii respectivi pe card după ce deja și-a cumpărat vacanța?’, a spus Voican, în marja Târgului de Turism al României, ediția de primăvară.
El a atras atenția că foarte mulți bugetari vor renunța la aceste vouchere de vacanță, iar economia românească de fapt va pierde, pentru că acei bani s-ar fi întors sub formă de taxe, impozite, TVA, plus că ar fi contribuit și la dezvoltarea comunităților locale.
‘Ideea era că poate nu toți oamenii au bani să pună din buzunar și atunci voucherul de vacanță de 1.600 lei era binevenit. Sau măcar 800 lei dacă îi dădeai, putea să plece un weekend, două, la munte sau mai punea ceva din buzunar, dar nu toți banii să-i pună dinainte, pentru că foarte mulți vor renunța și de fapt rezultatele se vor vedea în turismul românesc și în sănătatea oamenilor în anii care vor veni, pentru că deodată vor dispărea, odată cu acești bani care au fost ca un catalizator pentru turism – îi puneai și îi luai înapoi, ca și Guvern, îți veneau înapoi prin taxe, impozite, impozit pe venit, CASS, TVA și prin dezvoltarea comunităților locale -, nu o să mai vină nici banii ăștia înapoi și o să scadă…Deci, ce am economisit pe mere, pierdem pe pere. Nu! Ar trebui să ne întrebe și pe noi, cei din industrie, care cunoaștem acest subiect foarte bine și îl vedem funcționând’, a explicat vicepreședintele ANAT.
Voican a subliniat că, prin modul în care se dorește a se acorda acum voucherele de vacanță, este posibil ca impactul lor în economie să se reducă la un sfert sau chiar mai puțin.
‘Tocmai ne bucurasem că au trecut de pe hârtie pe card și atunci nu mai putea să-l dea Ionel lui Gigel voucherul respectiv pe hârtie, ci a crescut securitatea voucherului de vacanță. Și vedeam investiții pe termen lung în turismul românesc, datorită faptului că investitorii vedeau că există o politică de susținere a turismului românesc pe termen lung. Să nu uităm că voucherele de vacanță au fost garantate până în decembrie 2026 și hocus pocus, prin ordonanța trenuleț, s-au redus la jumate, iar acum, prin felul în care se dorește a fi aplicată, s-ar putea să constatăm că se reduce la un sfert sau mai puțin impactul lor în economie. Și dacă se vor închide business-uri sau vor scădea foarte mult veniturile, ne întrebăm ce am reușit cu această economie la buget’, a transmis acesta.
Întrebat care ar putea fi variantele mai bune de acordare a voucherelor, Adrian Voican a răspuns: ‘În primul rând, cred că cea mai simplă dintre variante trebuie să fie cea mai bună’.
‘Există două păreri în acest moment: trebuie ori să dea 800 de lei și gata, fiecare face ce vrea cu ei, fără condiționări complicate, greu de pus în practică, greu de urmărit. Ce să faci? Să transformăm în polițiști 3.000 de agenții de turism și 20.000 de unități de cazare din țară să-l verifice dacă a cumpărat de 1.600, poate a cumpărat întâi un weekend, apoi alt weekend, n-are cum să facă asta, poate banii sunt de anul trecut, că nu toți banii sunt consumați din voucherul de anul trecut, n-ai cum să faci poliția asta la consumator, la agentul economic unde se cumpără vacanța, hotel sau agenție. Deci, există două variante: sau să dea 800 de lei și gata, cea mai simplă, dar cumva perdantă, pentru că nu sunt decât jumătate din bani în economie. Cealaltă variantă este ca omul să-și dea un acord pur și simplu, ca la orice reținere pe care o are pe stat, să-i rețină 800 de lei și să primească în locul lor dublu. Unii vor vrea, unii nu vor vrea’, este de părere reprezentantul tur-operatorilor.
Oficialul ANAT a precizat că este în desfășurare, împreună cu emitenții de vouchere de vacanță, un studiu de impact pentru a vedea cât interes există din partea bugetarilor să mai ia aceste vouchere.
‘Facem acum un studiu de impact împreună cu emitenții de vouchere de vacanță să vedem dacă obligația aceasta de a pune acum 800 de lei ca să beneficiezi de un voucher cu care să te duci în vacanță mai târziu, în următorul an, merită sau nu merită pentru jumătate din bugetari, pentru că, dacă sub jumătate din bugetari ar pune 800 ca să primească 1.600, mai bine dai 800 la toți și un milion și ceva de bugetari vor primi 800 de lei și vor face ce cred cu ei. Vor merge o vacanță mai scurtă sau vor pune mai mulți bani din buzunar, dar asta la latitudinea fiecăruia, fără să îi fie impus. Deci, două variante; ori contribuția asta să fie reținută pe stat la angajator, sigur, cu acordul angajatului, așa cum se rețin rate sau alte lucruri de felul ăsta, fie dai 800 de lei și gata. Important ar fi să fie cât mai mulți bani din aceștia pe piață, ca să stimuleze consumul de vacanțe în România, pentru că, altfel, balanța valutară a României se va înrăutăți și mai mult. Și așa este acum 1 la 4. Două miliarde aducem în țară și 8 miliarde și ceva pleacă din țară în vacanțe internaționale. Pur și simplu trimitem afară banii din economia românească și ne plângem că bugetul e pe minus’, a subliniat Voican.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că decizia de a nu anula complet voucherele de vacanță a fost una bună, în caz contrar fiind o lovitură pentru industria HoReCa. În opinia sa, dacă cineva dorește să beneficieze de un sprijin este normal să aibă și o contribuție proprie,
Acesta a precizat că, zilele trecute, au început discuțiile privind modalitatea de aplicare a acestei măsuri.
‘Am început zilele trecute. Am primit o solicitare de la ministerul de resort pentru a avea o întâlnire pe această temă. Eu cred că a fost o decizie bună de a nu anula complet voucherele de vacanță, pentru că ar fi fost o lovitură cruntă pentru industria hotelieră și pentru HoReCa în general. În același timp, cred că, dacă cineva dorește să beneficieze de un sprijin, este normal să aibă și o contribuție personală. 800 lei cu 800 lei. Este o sumă care vine, pe de o parte, în sprijinul domeniului HoReCa, în același timp, cine dorește să beneficieze de o subvenție, de un sprijin, vine și cu o contribuție personală. Lucrurile pot intra pe făgaș normal. Dacă ministerul de resort, ministerul de linie, Ministerul Economiei, are nevoie de sprijinul nostru, suntem deschiși oricând să-i oferim orice sprijin, de norme, de detaliere, dacă este nevoie de așa ceva’, a spus Tanczos Barna.
Ministrul a subliniat că pentru cei 800 de lei de la buget se vor aplica impozitul pe venit și CASS.
‘Regulile nu s-au schimbat. Regulile rămân așa cum au fost până acum’, a punctat Tanczos Barna.
Întrebat dacă angajatului i se va opri contribuția din salariu, ministrul Finanțelor a precizat că nu, ci va trebui să plătească și să facă dovada ‘că a plătit o factură de cel puțin de 1.600 lei de persoană și atunci o să primească și voucherul de vacanță’.
Conform Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 (‘Ordonanța trenuleț’), instituțiile publice acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei, pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
