Actualitate

Zelenski cere întrunirea Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta problema transportului cerealelor pe Marea Neagră

Foto: iStock

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă că i-a cerut şefului NATO, Jens Stoltenberg, să convoace o reuniune a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene.

Zelenski a spus că a vorbit în cursul zilei de sâmbătă la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Am discutat cu domnul Stoltenberg despre măsurile noastre pentru a debloca şi a asigura funcţionarea durabilă a coridorului de cereale. În cooperarea noastră, am trecut la un nivel nou, mai înalt – nivelul Consiliului NATO-Ucraina. Şi acest mecanism poate funcţiona. I-am adresat lui Jens o propunere de a convoca imediat un astfel de Consiliu pentru consultări relevante în caz de criză”, a anunţat Volodimir Zelenski în discursul video adresat compatrioţilor sâmbătă seară.

El a precizat că reuniunea va avea loc în zilele următoare. „Putem depăşi criza de securitate din Marea Neagră” – este convingerea lui Zelenski.

„Orice destabilizare în această regiune şi întrerupere a rutelor noastre de export va însemna probleme cu consecinţe pentru întreaga lume. O criză a preţurilor este cea mai mică dintre posibilele consecinţe”, a arătat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a spus că vrea ca acordurile la care s-a ajuns la summitul NATO de la Vilnius să fie puse în aplicare cât mai curând şi a repetat că Ucraina vrea să adere la NATO. „Prioritatea rămâne neschimbată: dorim să aderăm la NATO cât mai curând posibil, atunci când condiţiile de securitate o vor permite. Numai aşa se va garanta în mod fiabil securitatea şi pacea în întreaga Europă”, a punctat Zelenski.

Rusia s-a retras săptămâna aceasta din acordul – mediat de ONU şi Turcia – care asigura un coridor de securitate pentru cerealele ucrainene transportate pe Marea Neagră, afirmând că ţările occidentale au ignorat cererile sale de a-i asigura propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte. Rusia a declarat în aceste condiţii că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare.

La rândul său, Ucraina a notificat ONU că îşi stabileşte o rută proprie pentru transportul cerealelor, care ar presupune trecerea prin apele teritoriale ale României.

Consiliul NATO-Ucraina, unde participanţii au „statut egal”, a fost înfiinţat luna aceasta la summitul NATO de la Vilnius, dorindu-se a fi una din garanţiile oferite Ucrainei că se află şi mai aproape de alianţa militară occidentală.

Cele mai recente știri

To Top