Actualitate

Institutul de Studii Financiare (ISF) se extinde în Republica Moldova

Foto: Facebook/ASF

Institutul de Studii Financiare (ISF) se alătură acțiunilor autorităților din România pentru sprijinirea eforturilor Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Reprezentanți ai ISF, alături de o parte din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au mers la Chișinău pentru discuții cu oficiali ai  Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare ( CNPF).

Scopul întâlnirii a fost extinderea activității ISF în Republica Moldova, demers prin care s-ar consolida cadrul de evaluare și formare profesională a specialiștilor din piața financiară. În egală măsură, prezența ISF poate conduce la încheierea unor parteneriate academice și de cercetare, precum și la creșterea gradului de educație financiară, în general. Din partea română, la eveniment au participat domnul Cătălin Câmpeanu, secretar general al ISF, domnul prof.univ.dr Adrian Micu, Director Științific al Institutului, alături de domnul Alexandru Petrescu, președinte ASF, domnul Gabrile Avrămescu, primi-vicepreeșdinte și domnul Sorin Mititelu, vicepreședinte pentru Sectorul Asigurări din Autoritate. Gazde au fost mai mulți reprezentanți ai conducerii Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Națșionale a Pieței Financiare.

Pe fondul preocupărilor Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, autoritățile de supraveghere financiară din România au colaborat cu autoritățile din țara vecină în demersurile de aliniere la acquis-ul comunitar și de consolidare a stabilității sectorului financiar și a politicilor macroeconomice. În acest context, domnul Președinte Alexandru Petrescu a declarat: „Consider că extinderea activității ISF, prin înființarea unei sucursale peste Prut, constituie o etapă firească în continuarea excelentei noastre colaborări. Am convenit, de aceea, crearea unui grup de lucru care să schițeze strategia de implementare a acestei inițiative.”

În cadrul întâlnirii cu Președintele CNPF, Dumitru Budianschi, s-a discutat despre contribuția pe care o poate avea atât ASF, cât și ISF în domeniul instruirii profesioniștilor din sectoarele non-bancare, cu privire la certificarea participanților la piața de capital, dar și pentru formarea profesională a personalului CNPF și în domeniul de cercetare.

Un alt subiect de discuție a vizat o mai bună protejare a consumatorilor de servicii și produse financiare prin înființarea unei instituții de soluționare alternative a litigiilor pentru piața financiară. De asemenea, au fost abordate și aspecte ce țin de armonizarea legislației locale cu acquis-ul comunitar pe domeniile de responsabilitate ale CNPF, precum și chestiuni concrete privind proiecte de educație financiară destinate publicului larg.

De asemenea, delegația ISF a avut o întâlnire cu domnul Rector al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), prof.univ.dr. Alexandru Stratan. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre cele 4 direcții vizate de ISF, respectiv: Cercetare științifică, Formare profesională, Educație Financiară și Certificare profesională. Reprezentanții ASEM își doresc să consolideze parteneriatul cu ISF, contribuind astfel atât la profesionalizarea piețelor financiare din Republica Moldova, cât și la educația financiară a cetățenilor moldoveni. În ceea ce privește partea de cercetare, ASEM în parteneriat cu ISF vor susține publicarea de articole științifice în Revista de Studii Financiare – RSF cu analize comparative ale piețelor financiare din România și Republica Moldova.

Cele mai recente știri

To Top