Decizia de a contracta un credit, mai ales unul imobiliar, este foarte importantă și nu se ia „pe loc”. Clienții caută informații pe internet și la prieteni, apoi merg la bancă. Dacă nu sunt mulțumiți de ofertă, merg și la altă bancă, poate apoi la alta. Dar mulți nu își dau seama că cel mai simplu ar fi să meargă la un broker de credite, care îi face din start o selecție cu cele mai bune oferte pentru împrumutul de care are nevoie.
Percepția asupra brokerilor de credite este că „sunt mână în mână cu băncile” și „își iau bani”. Un studiu recent realizat de Imobiliare.ro și de Unlock Market Research arată că 50% dintre respondenți aveau convingerea că o colaborare cu un broker de credite generează un cost ascuns sau că acesta va percepe un comision, în ciuda faptului că serviciile profesioniștilor din domeniu sunt gratuite prin lege și reglementate de ani de zile prin OUG 52/2016. La studiul realizat la finele anului trecut au participat 800 de respondenți din șapte orașe.
„Țintim permanent piața neintermediată, adresându-ne cu precădere acelor clienți care nu sunt familiarizați cu serviciile unui broker de credite. Preferăm să educăm și să creștem piața. Observăm deja rezultatele eforturilor noastre. Am reușit alături de Imobiliare.ro să schimbăm comportamentul cumpărătorilor care astăzi își evaluează capacitatea de creditare înainte de a începe să exploreze piața. Ei sunt în acest fel mai pregătiți și mai protejați de potențialele riscuri ale procesului de finanțare”, a mai explicat Dan Niculae, Managing Director al brokerului de credite Imobiliare.ro Finance.
După cum arată și brokerul, încrederea este cea mai importantă calitate pe care o atribuie cei care își doresc să obțină finanțare unei companii din domeniul intermedierii de credite. Aceasta înseamnă că niciun compromis nu este acceptabil, având în vedere faptul că pentru mulți obținerea unui împrumut, în special în vederea realizării unei achiziții imobiliare, este o decizie cu impact pe termen lung, ce poate influența calitatea vieții. Brokerul este o persoană care înțelege complexitatea produselor bancare, ca și a politicilor de risc ale băncilor, și poate ajuta persoana care caută să contracteze un credit. Mai mult, brokerul percepe un comision băncii, nu clientului, iar brokerii au contracte de intermediere cu toate băncile importante, nu doar cu una sau două.
Piața creditelor ipotecare noi a crescut în România pe parcursul anului trecut cu 53%, iar cea a creditelor de consum cu 63%, potrivit datelor Băncii Naționale a României. Imobiliare.ro Finance a intermediat, pe parcursul anului trecut, credite în valoare de 350 milioane euro (aproximativ 1,75 miliarde lei), volumele de creditare înregistrând un avans spectaculos, cu 75%, față de 2023. În 2025, țintește numărul 1 la nivel de piață.
Această evoluție impresionantă provine, în parte, din creșterea cu 72% înregistrată pe segmentul creditelor ipotecare. Românii care au apelat la brokerii rețelei pentru a obține finanțare în vederea realizării unor achiziții imobiliare au accesat cu sprijinul acestora împrumuturi cu o valoare totală de 300 milioane euro. Valoarea medie a unui credit ipotecar obținut prin intermediul Imobiliare.ro Finance a crescut anul trecut cu 11%, până la 71.000 euro. O majorare puternică a fost vizibilă și pe segmentul creditelor de consum, cu 85%. Acest segment a avut o pondere de circa 14% în totalul volumului de credite intermediate în 2024 de Imobiliare.ro Finance la cele 25 de bănci și instituții financiare partenere din România. Valoarea medie a unui credit de consum a crescut cu 38%, până la 13.600 euro, volumele creditelor de consum ajungând la 50 de milioane de euro.
Liderul pieței de brokeri de credite este Kiwi Finance, companie cu o vechime de 20 de ani pe piață. Kiwi a a încheiat anul 2024 cu un volum de credite intermediate de peste 2 miliarde lei (410 milioane de euro), în urcare cu 19% față de anul anterior. În același timp, cifra de afaceri a depășit 47 milioane de lei, cu 19% față de 2023, marcând cel mai bun an din istoria de 21 de ani a companiei.
Pe segmente, creditele ipotecare au reprezentat 89% din totalul creditelor intermediate, urmate de creditele de nevoi personale cu o pondere de 10%, în timp ce creditele Noua Casa și creditele pentru IMM-uri au avut o cotă de 1%. Creditul ipotecar a avut un avans de 16% față de anul precedent, iar creditul de nevoi personale a crescut cu 53% ca volum de credite și cu 29% ca număr de clienți comparativ cu 2023. Creditul ipotecar mediu a crescut cu 7% față de 2023, iar creditul mediu de nevoi personale a crescut cu 19%, având ca principal vector creșterea veniturilor populației.
„2024 a fost cel mai bun an din istoria de 21 ani a companiei. După un recul generat de creșterea inflației și a dobânzilor în 2023, cererea solvabilă și-a reluat creșterea anul trecut odată cu restabilirea unui nivel sustenabil al dobânzilor și a creșterii veniturilor medii ale populației. Piața creditării își continuă traseul de maturizare și consolidare, cu creșteri anuale sustenabile și cu indicatori solizi ai sistemului bancar”, a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.
Conform indexului Kiwi – indice imobiliar bazat pe prețul tranzacțiilor și nu pe anunțuri, în 2024 prețul imobilelor tranzacționate a crescut cu 8% la nivel național, cu o creștere de 9% la apartamente și 4% la case comparativ cu 2023. Cele mai mari creșteri au fost la Brașov – 17% și Cluj – 12% iar cele mai mici s-au înregistrat la Constanța, Sibiu și Bihor de aproximativ 5%. Din totalul tranzacțiilor de achiziție imobil, 25% au fost case și 75% apartamente. Principala segmentare a imobilelor tranzacționate în 2024 a fost de 42% imobile construite după 2021, 23% imobile din perioada 2010-2020, 24% imobile din perioada 1977-1990 și 11% imobile mai vechi de 1977.
