Actualitate

Florin Spătaru, ministrul Economiei: Demarăm lucrările de reabilitare a sediului Ministerului Economiei

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a anunțat demararea lucrărilor de reabilitare a sediului Ministerului Economiei.

„Jumătate din clădirea care găzduiește Ministerul Economiei a fost zeci de ani abandonată. În ciuda nenumăratelor instituții care și-au desfășurat activitatea în sediul de pe calea Victoriei, nimeni nu a demarat procedurile pentru ca această clădire istorică să fie salvată. Când am ajuns ministru al economiei am cerut ca documentele pentru lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare ale imobilului să fie imediat întocmite. Aproximativ 200 de milioane de lei vor fi investite pentru renovarea arhitecturală, consolidarea structurii de rezistență, branșarea la utilități, reabilitarea termică și modernizarea instalațiilor electrice și sanitare. Documentația a fost predată Companiei Naționale de Investiții care va finanța investiția”, a declarat ministrul Economiei Florin Spătaru.

În prezent, două ministere, respectiv Ministerul Economiei și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, își desfășoară activitatea pe Calea Victoriei într-o clădire de patrimoniu, segmentată în șapte corpuri, care se întinde pe o suprafață de peste 6600 de mp.

Proiectul de reabilitare vizează aproximativ 14.000 de mp, respectiv 12.885 de mp de arie desfășurată, Corp C1 Tronson 1,2 și 3 și Corp 4 și reabilitarea a 1034 de mp de teren care include parcare, trotuare și spații verzi. Obiectivele proiectului sunt conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural local, cu respectarea principiului dezvoltării durabile și protecției mediului, prin activități de conservare și menținere a stilului architectonic conform.

Încă din anii ′90 expertizele efectuate au stabilit necesitatea realizării unor lucrări de consolidare a sediului Ministerului Economiei, clădire denumită inițial Palatul Casei Autonomă a Monopolurilor. Parte a edificiului, însă, aflat în stare avansată de degradare, nu a fost modernizată, nici măcar igienizată, din anul 2005, deși reprezintă un reper cultural important pentru București.

Imobilul cu o valoare arhitecturală și urbanistică unică a fost realizat în perioada 1934 – 1940 de arhitectul Duiliu Marcu, o personalitate care şi-a pus amprenta pe construcții impresionante din Capitală.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top