Tehnologie

O dezbatere cu gândul la tehnologia viitorului

România alocă fonduri importante pentru digitalizare și face progrese evidente în domeniu, dar are nevoie de eforturi mai mari și de mai multă eficiență pentru a folosi la maximum resursele de care dispune. Aceasta a fost doar una dintre concluziile conferinţei „Romanian Business & Investment Roundtable”, organizată de publicația The Economist. Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiilor din Camera Deputaţilor și Mihnea Rădulescu, director Business Unit Vodafone România, au realizat o radiografie clară a transformării digitale, au vorbit despre provocări și au oferit soluții.

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, a susținut că deja suntem un bun exemplu în ceea ce privește acțiunile pe care le întreprindem în domeniul digitalizării. Ministrul și-a argumentat opinia prin existența investițiilor pentru acest domeniu în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „În ceea ce priveşte cloud-ul guvernamental, avem investiţii de peste 6,6 milioane de euro din PNRR. Acest lucru a avut nevoie de o nouă legislaţie cu privire la cum ne conectăm la cloud-urile comerciale, unde și ce sunt datele colective, unde sunt stocate, ce există aici. Acestea sunt domenii în care România a demarat acţiuni cu mult timp înaintea altor state”, a declarat Sebastian Burduja. Acesta susține că primele rezultate ale strategiei pe care o urmează România deja se văd. 

„Există foarte multe progrese făcute, am digitalizat toate cazierele juridice. Spre surpriza multora, poți să o faci online. Deja peste 50.000 de români au reuşit să-și ia online cazierul judiciar în decurs de câteva săptămâni. Asta arată puterea transformării digitale: se economisesc bani, se economisește timp. Economia, până la urmă, se referă la competitivitate şi la perspectiva pe care o ai pentru viitor. Pe lângă toate acestea, mă bucur să amintesc progresul pe care l-am făcut în domeniul  inteligenţei artificiale, recenta lansare a unei cercetări private academice denumită ION, pe care prim-ministrul nostru o sprijină și la fel și noi. Ea a fost lăudată în media internaţională ca fiind primul consultant guvernamental bazat pe IA (n.r.  inteligenţă artificială). Cred că e ceva ce merită lăudat și cu care ne mândrim”, a mai spus Sebastian Burduja. 

Preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiilor din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş, a avut aceeași perspectivă în ceea ce privește evoluția digitalizării ca Sebastian Burduja, însă a vorbit pe larg și despre riscuri și vulnerabilități. Parlamentarul român a vorbit despre existenta graniţelor geografice în domeniul tehnologic, deşi apariția internetului a urmărit eliminarea delimitărilor. Mai mult, acesta a arătat de ce China și Rusia nu pot să țină pasul cu dezvoltarea digitală din Occident și a afirmat că „Europa exportă democrație prin tehnologie”. De asemenea, a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul suprareglementării.

„Ne aflăm în Europa Centrală şi de Sud-Est, printre ţările care adresează cu prioritate aceste noi provocări digitale. Ceea ce dorim să facem este să reglementăm astfel încât să nu oprim inovaţia. Prin reglementare există tentaţia şi riscul să ne putem confrunta cu coşmarul suprareglementării, ceea ce înseamnă uciderea inovaţiei, până la urmă. Așadar, noi, în calitate de factori decizionali, de membri ai Guvernului, trebuie să acordăm atenţie acestor aspecte şi să creăm ecosisteme unde permitem infrastructuri de comunicare, unde permitem start-up-urilor să creeze noi tehnologii, având aceste reglementări care protejează drepturile fundamentale ale persoanelor”, a afirmat Sabin Sărmaş.

Mihnea Rădulescu, director Business Unit, Vodafone România, a vorbit despre avantajele competitive ale României, dar a abordat și teme sensibile. „Trebuie să vorbim mai mult despre competitivitate și ce legătură are aceasta cu digitalizarea. Există două fațete – una este legată de sectorul public, și de digitalizarea sectorului public, care a rămas în spate în România în comparație cu alte state, și pe de altă parte digitalizarea sectorului privat, unde iarăși avem de a face cu o zonă sensibilă. Dacă ne uităm pe studii, ocupăm penultimul loc în ceea ce privește digitalizarea IMM-uri: numai 17% dintre IMM-urile din România pot fi considerate digitalizate. De ce este important? Pentru că digitalizarea facilitează intrarea pe piață, eficiența, productivitatea. (…) Este vorba de a te face cunoscut consumatorilor și să ai capacitatea să vii cu prețuri bune pentru consumatori, ceea ce nu se mai poate face fără incorporarea tehnologiei în viața de zi cu zi a fiecărei companii. Să nu uităm că IMM-urile din România contribuie cu mai mult de 50% din PIB și angajează 60% din forța de muncă”, a declarat Mihnea Rădulescu.

Reprezentantul Vodafone a mai arătat că pandemia a ajutat la accelerarea digitalizării, rețelele de telecomunicații contribuind la bunul mers al economiei. De asemenea, a pus accent pe schimbarea de strategie din domeniul educației și a precizat rolul furnizorilor de servicii telekom în perspectiva transformării digitale prin care trebuie să treacă țara. La discuție a mai participat și antreprenorul Dan Dăscălescu, care a vorbit despre avansul inteligenței artificiale. 

La „Romanian Business & Investment Roundtable”, eveniment aflat deja la cea de-a treia ediție, au participat numeroși reprezentanți ai instituțiilor publice, dar și antreprenori și profesionisti din mediul privat. În cadrul evenimentului au fost mai multe paneluri, fiind abordate teme de mare interes din mai multe domenii, precum cel energetic sau cel  financiar.  

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top