Actualitate

Primele restanţe faţă de producătorii de film au fost plătite de Oficiul de Film şi Investiţii Culturale

Primele plăţi ale ajutorului de stat angajat în baza Hotărârii de Guvern nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea producţiei de opere audiovizuale pe teritoriul României, sume stabilite prin două sentinţe judecătoreşti definitive, au fost realizate marţi de Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, anunţă Ministerul Culturii.

Pentru proiectul „Parquet” – prestator de servicii – Alien Films Entertainment S.R.L., co-producţie România-Rusia, finanţată de două companii din Marea Britanie, a fost decontată suma de 2.390.989 lei, reprezentând 35% din cheltuielile eligibile realizate în anul 2019 în legătură cu implementarea proiectului în România, în baza unei sentinţe judecătoreşti rămasă definitivă în luna mai 2023.

Pentru proiectul „Lumea care va veni” – prestator de servicii Arsia Production S.R.L., producător din Statele Unite ale Americii, co-finanţat de un fond de investiţii britanic, a fost decontată suma de 3.005.344,08 lei, la care se vor adăuga penalităţi de întârziere de peste 500.000 lei, în baza unei sentinţe judecătoreşti rămasă definitivă în luna septembrie 2023. Penalităţile de întârziere vor fi cuantificate şi decontate în luna ianuarie 2024.

Începând cu luna ianuarie a anului 2024, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va relua procedura de semnare a acordurilor de finanţare pentru proiectele aprobate în sesiunile din anii 2018, 2019 şi 2020, în paralel cu analizarea cererilor de finanţare şi a cererilor de plată nesoluţionate, conform procedurii aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1250/2023.

Un nou apel de proiecte va fi anunţat la începutul anului 2024, toate informaţiile în acest sens urmând a fi puse la dispoziţie de Oficiul de Film şi Investiţii Culturale cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte.

Cele mai recente știri

To Top