Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a anunţat vineri că valoarea sa a atins un nivel record de 20.000 de miliarde coroane norvegiene (1.800 miliarde de dolari), dublu faţă de situaţia din urmă cu cinci ani, graţie majorării veniturilor din petrol şi gaze precum şi creşterilor de pe pieţele bursiere, transmite Reuters.
Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei colectează veniturile generate de statul norvegian din producţia de petrol şi gaze, pe care le investeşte în acţiuni, obligaţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte regenerabile din străinătate.
În prezent, acest fond deţine 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial şi este de aproape patru ori mai mare decât Produsul Intern Brut al Norvegiei, depăşind cu mult prognozele iniţiale. De asemenea, valoarea fondului este comparabilă cu Produsul Intern Brut al Australiei, o ţară a cărei populaţie este de cinci ori mai mare decât cea a Norvegiei.
Banca Centrală a Norvegiei, entitatea care gestionează Fondul suveran, a investit aproximativ 70% din activele fondului în acţiuni, aproximativ 25% în instrumente cu venit fix, şi restul în imobiliare şi infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.
Valoarea actuală a Fondului suveran de investiţii este echivalentă cu 321.000 de dolari pentru fiecare dintre cei 5,6 milioane de locuitori ai Norvegiei.
Cele mai importante active deţinute de Fondul suveran sunt pachetele de obligaţiuni guvernamentale americane, care la data de 30 iunie se situau la 136 de miliarde de dolari, sau 7,5% din întregul fond, în timp ce pe partea de companii, cele mai importante participaţii sunt la Microsoft Corp, unde fondul deţine acţiuni în valoare de 41 de miliarde de dolari, urmate de participaţiile la Apple Inc (35 de miliarde de dolari) şi Nvidia (34 de miliarde de dolari).
Valoarea fondului a atins pragul de 10.000 de miliarde de coroane abia în luna octombrie 2019, pentru ca ulterior să crească şi mai mult graţie stimulentelor economice introduse la nivel global în timpul pandemiei precum şi creşterii preţurilor gazelor naturale după debutul invaziei ruseşti în Ucraina. Aprecierea dolarului american şi a monedei euro a contribuit şi ea la majorarea valorii fondului măsurat în coroane norvegiene.