Actualitate

Fechet: Sistemul de Garanţie-Returnare este un proiect de succes spre deosebire de dezastrul din sistemul de management al deşeurilor

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este cel mai mare Parteneriat Public-Privat din România şi cel mai mare proiect de circularitate din ţara noastră de la Revoluţie, a declarat marţi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la conferinţa „PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România”.

Fechet a precizat că SGR este un proiect de succes, care a înregistrat cifre la care nimeni nu visa şi de care este foarte mândru ca ministru, în comparaţie cu sistemul convenţional de management al deşeurilor, salubrizarea, unde „ştim cu toţii dezastrul din acel sistem”.

„Uitându-mă în raportările companiei RetuRO referitoare la performanţa sistemului de garanţie-returnare, în luna septembrie, ultima evaluată, 81% este o cifră absolut spectaculoasă. Este mult peste ceea ce ne imaginam într-un an că se poate face şi cu 10 ani sau cu 20 de ani în urmă, când puţini credeau că dacă se poate în Germania sau în alte ţări vestice avansate din acest punct de vedere, se poate şi în România”, a afirmat ministrul Mediului.

El susţine că dacă există voinţă şi o suficientă susţinere politică, Sistemul de Garanţie-Returnare va funcţiona în continuare.

Ministrul Mediului a lăudat şi profesionalismul acelora care pun în aplicare SGR. „Aş începe cu sutele de angajaţi ai companiei RetuRO care nu existau acum un an, sutele de şoferi de camion care transportă zilnic aceste materiale de la punctele de colectare la fabricile de reciclare, sutele de angajaţi din companiile care produc sau pun pe piaţă echipamente de colectare automată. Lista ar putea continua, pentru că sistemul de garanţie-returnare are o întreagă economie orizontală conectată, de la producători de containere pentru RVM-urile din parcările supermarketurilor, până la companii de logistică, de transport sau investiţii noi în fabrici de reciclare”, a mai spus ministrul Mediului.

Acesta crede că, peste zece ani, nimeni nu o să-şi mai amintească cine a fost ministru la momentul introducerii SGR, însă „toată lumea va spune că a fost o idee bună, că România este pe zi ce trece mai curată datorită acestui sistem”.

El a menţionat că românii au înţeles, din spirit civic, faptul că materialele reciclabile ajung în cele din urmă într-o fabrică de reciclare şi, în aceasta, constă succesul sistemului de economie circulară SGR.

„Sper să nu luăm piciorul de pe acceleraţie. Comunicarea cu oamenii este extrem de importantă şi chiar dacă 96% dintre români au auzit deja de sistemul de garanţie-returnare, ei trebuie ţinuţi aproape şi încurajaţi în permanenţă să folosească sistemul de garanţie-returnare”, a conchis Fechet.

Potrivit RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, peste 81% dintre ambalajele cu sigla „SGR” au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%. Astfel, luna trecută, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje.

În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024, iar din momentul implementării sistemului în România şi până în prezent, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, asigurând reintegrarea materialelor în circuitul economic pentru fabricarea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle.

RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie non-profit, creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

La conferinţa PRIA Environment au participat reprezentanţi ai companiei RetuRO, ai producătorilor, retailerilor, asociaţiilor din domeniu, companiilor de mediu din zonele de reciclare, salubrizare, OIREP-urile, UAT-urile, ADI-urile, precum şi ai autorităţilor centrale.

Cele mai recente știri

To Top