Tehnologie

Apple şi Meta urmează să se confrunte cu acuzaţii UE în temeiul regulilor de referinţă în domeniul tehnologiei

Foto: iStock

Apple şi Meta Platforms vor fi probabil acuzate pentru nerespectarea regulilor emblematice ale Uniunii Europene menite să le limiteze puterea înainte de vacanţa de vară din august, au declarat vineri trei persoane care au cunoştinţe directe despre această chestiune, transmite Reuters.

Comisia Europeană, care a lansat în martie investigaţii asupra celor două companii şi Google, parte a grupului Alphabet în conformitate cu Legea pentru servicii digitale (Digital Markets Act – DMA), consideră Apple şi Meta drept cazuri prioritare, au spus oamenii.

DMA cere ca Big Tech să creeze spaţiu pentru ca rivalii mai mici să concureze şi să faciliteze trecerea oamenilor între serviciile online concurente, cum ar fi platformele de social media, browserele de internet şi magazinele de aplicaţii.

Autorităţile de reglementare din UE vor emite constatări preliminare care sunt similare acuzaţiilor antitrust înainte de vacanţa de vară din august, Apple fiind primul acuzat, urmat de Meta, au spus sursele.

Comisia şi Meta au refuzat să comenteze.

Apple a făcut referire la declaraţia sa din martie în care a spus că este încrezătoare că planul său respectă DMA şi continuă să se angajeze în mod constructiv cu Comisia.

Companiile pot oferi remedii pentru a aborda preocupările expuse în constatări, înainte de o decizie finală aşteptată înainte ca şeful UE pentru antitrust, Margrethe Vestager, să îşi încheie mandatul în noiembrie, care ar putea include amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală globală a unei companii, pentru încălcări.

Investigaţia UE vizează regulile de conducere ale Apple, despre care autorităţile de reglementare impun limitări care îi împiedică pe dezvoltatorii de aplicaţii să informeze gratuit utilizatorii despre ofertele din afara App Store, precum şi noile sale taxe percepute dezvoltatorilor de aplicaţii.

Este aşteptat ca autorităţile de reglementare din UE să taxeze Apple în legătură cu această problemă, au spus oamenii, adăugând că o a doua investigaţie, care se concentrează pe ecranul său de alegere pentru browserul său web Safari, va dura probabil mai mult timp.

Investigaţia preliminară privind Meta se concentrează pe modelul de plată sau consimţământ introdus recent, în care utilizatorii plătesc o taxă de abonament pentru Facebook şi Instagram fără reclame, au spus oamenii. FT a fost prima care a raportat că Apple va fi acuzată de UE.

Cele mai recente știri

To Top