Actualitate

ASF: Numărul tranzacţiilor la BVB a crescut cu 9% în 2022; valoarea totală tranzacţionată a depăşit nivelul de 24 miliarde lei

bursa actiuni
Foto: iStock

Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa reglementată şi SMT (sistemul multilateral de tranzacţionare) a depăşit nivelul de 24 miliarde lei în anul 2022, în creştere cu 11% comparativ cu anul 2021, în timp ce numărul de tranzacţii derulate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a majorat cu 9%.

Potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), aproximativ 97% din valoarea totală a tranzacţiilor a avut loc pe piaţa reglementată a BVB, restul fiind derulate pe SMT.

„În anul 2022, valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat a fost de 3,65 miliarde lei, în creştere cu 12% faţă de anul 2021. Acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 57% din totalul valorii tranzacţionate la BVB în 2022”, se menţionează în raportul ASF privind evoluţia pieţei de capital în anul 2022.

Conform sursei citate, piaţa obligaţiunilor suverane şi-a continuat tendinţa de creştere a randamentelor începută în anul 2021, având în vedere inflaţia ridicată şi prognozele de creştere ulterioare.

„Această dinamică a condus la excederea nivelelor existente la debutul pandemiei. Dacă la finalul anului 2021, randamentul pentru titlurile naţionale de stat cu o maturitate de 10 ani era de 5,27%, la finalul anului 2022 acesta a ajuns la un punct de 8,37%. Simulările realizate indică faptul că în absenţa altor şocuri exogene determinate de intensificarea riscurilor macroeconomice, randamentele titlurilor de stat ar putea creşte până la un maxim de 9%-10% in funcţie de dinamica endogenă a acestora”, se mai precizează în raport.

Conform ASF, creşterea inflaţiei cu 0,7% (1 deviaţie standard) conduce la o creştere a randamentelor titlurilor de stat (maturitate 6 luni) cu 1,7% în decurs de 10 luni şi cu 1,83 pentru titlurile de stat cu maturitate de 1 an.

„A fost construit un interval de încredere pentru prognoza la un grad de încredere de 95%. Se remarcă faptul că sunt puţine fonduri de obligaţiuni expuse la riscul de rată de dobândă, respectiv cele care au o durată modificată mai mare de 4 ani”, mai arată raportul.

Potrivit ASF, indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii negative la finalul anului 2022 comparativ cu finalul anului 2021.

„Indicele de referinţă BET (care include evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB) a avut o scădere de 10,70% la 31 decembrie 2022 comparativ cu finalul anului 2021”, precizează ASF.

De asemenea, indicele BETAeRO care reflectă evoluţia companiilor reprezentative de pe piaţa SMT selectate în funcţie de criterii de lichiditate şi de capitalizarea free-float, a înregistrat cea mai importantă scădere, de 22,23%.

Capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 197,18 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 14% comparativ cu finalul anului 2021, pe fondul contextului geopolitic şi macroeconomic deteriorat.

La finele anului 2022, pe piaţa reglementată administrată de BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 27 de intermediari, dintre care 17 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE.

Totodată, în cadrul SMT îşi desfăşurau activitatea un număr total de 20 de intermediari, din care 16 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi o firmă de investiţii autorizată într-un alt stat membru UE.

„Cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 25,8 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 91% din valoarea totală intermediată. Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre UE care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea cumulând o cotă de piaţă de 5,98%”, se mai precizează în raport.

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România la data de 31 decembrie 2022 a fost de aproximativ 42,47 miliarde lei, în scădere cu circa 15% comparativ cu finalul anului anterior.

La finalul anului 2022, în România îşi desfăşurau activitatea 17 administratori, din care 6 autorizaţi exclusiv ca şi societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), 2 autorizaţi exclusiv ca şi administratori de fonduri alternative de investiţii (AFIA), iar 9 având dublă autorizaţie. De asemenea, erau autorizate 89 organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), 36 fonduri de investiţii alternative (FIA) care includ cele 6 societăţi de investiţii (SI)1 şi Fondul Proprietatea.

De asemenea, la sfârşitul anului trecut, un număr de 296 de conturi individuale de investiţii erau administrate de 2 SAI-uri, valoarea totală a activelor fiind de aproximativ 634 milioane lei, în scădere cu 11% faţă de valoarea de la sfârşitul anului 2021.

Categoria dominantă din totalul administratorilor continuă să fie grupurile bancare, controlând cea mai mare parte din totalul cumulat al activelor administrate de SAI. În trimestrul IV fondurile de investiţii au înregistrat cea mai bună rentabilitate din anul 2022 raportată la riscul asumat.

„În anul 2022, evoluţiile pieţelor financiare internaţionale au fost influenţate de gradul ridicat de incertitudine ce a caracterizat contextul geopolitic şi macroeconomic, ca urmare a războiului din Ucraina, a creşterii ratelor inflaţiei, dar şi a situaţiei din China”, mai arată raportul.

Cele mai recente știri

To Top