Actualitate

Ciolacu, despre procesul intentat României de Pfizer: „O să angajăm avocaţi. Nu e nici primul nici ultimul proces”

Foto: iStock

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, întrebat despre procesul intentat României de compania Pfizer privind doze de ser anti-COVID în valoare de peste jumătate de miliard de euro, că România va angaja avocaţi. „Nu e nici primul nici ultimul proces. Cu adevărat, nu a avut nicio treabă Partidul Social Democrat nici cu vaccinurile, nici cu măştile neconforme”, spune premierul.

„Sunt multe legate de vaccinuri, în sfârşit aflăm şi adevărul, ce s-a întâmplat şi cât au costat aceste vaccinuri. Aş vrea să aud şi eu explicaţiile, de ce am cumpărat vaccinuri de asemenea sume. O să vedem, e un proces, o să angajăm avocaţi, stau cu ministrul Sănătăţii de vorbă, cu ministrul Finanţelor. Nu e nici primul nici ultimul proces. Cu adevărat, nu a avut nicio treabă Partidul Social Democrat nici cu vaccinurile, nici cu măştile neconforme care şi acum sunt prin depozite şi pot fi filmate, nici cu utilaje cumpărate defecte pentru a face măşti neconforme. Sunt, spunea Curtea de Conturi, fără vaccinuri, sunt încă aproape 176 de milioane de euro cheltuiţi în timp ce noi stăteam cu toţii, şi eu şi dvs, stăteam în case, unii speculau acel moment ca să se îmbogăţească”, a afirmat Marcel Ciolacu sâmbătă,.

El se arată convins că adevărul cu privire la achiziţiile de vaccinuri în perioada pandemiei de COVID va fi aflat.

”Eu sunt ferm convins că justiţia va face dreptate până la capăt şi vom afla ceea ce e mai important, întreg adevărul, ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă”, a adăugat Ciolacu.

Companiile Pfizer şi BioNTech au anunţat, recent că au luat „decizia dificilă” de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila afirmă că notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poştă şi că este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria. Ministrul a declarat că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID pe care România nu le folosea, situaţie care nu putea fi acceptată şi care nu era nici morală, în acest context precizând că România ar mai fi trebuit să comande şi să primească 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer.

Fostul premier Florin Cîţu, a declarat joi, la Digi24, referitor la faptul că România a comandat 90 de milioane de vaccinuri anti-Covid, deşi au fost folosite puţine, că toate ţările au avut mai multe doze, adăugând că în 2022 Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila au cumpărat 40 de milioane de doze. El a mai explicat că ar fi putut fi folosite toate, dar că după ce purtarea măştii de protecţie nu a mai fost obligatorie, nu s-au mai vaccinat mulţi oameni.

Cele mai recente știri

To Top