Actualitate

Franţa vrea să găzduiască noua agenţie UE pentru combaterea spălării banilor

Foto: iStock

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a pledat vineri în favoarea găzduirii de către capitala Franţei a agenţiei UE pentru combaterea spălării banilor (AMLA), spunând că Parisul are deja experienţă, fiind un centru al luptei contra banilor murdari, transmite Reuters.

În 2021, statele membre UE au convenit înfiinţarea unei agenţii dedicate coordonării eforturilor de combatere a spălării banilor în blocul comunitar, după ce sancţionarea de către autorităţile naţionale s-a dovedit a fi de durată şi inconsecventă.

„Candidatura noastră este un semn al voinţei noastre de a merge mai departe în lupta contra finanţării terorismului”, le-a spus ambasadorilor UE ministrul francez de Finanţe.

În prezent la Paris se află sediile instituţiilor surori: Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA). De asemenea, în capitala Franţei se află Grupul de acţiune financiară în domeniul spălării de bani (FATF), găzduit la sediul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

„În ceea ce priveşte combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului, cel mai bun ecosistem european este la Paris. Este un fapt, şi acest ecosistem va asigura succesul agenţiei”, a declarat Le Maire.

Pe lângă instituţiile internaţionale pe care le găzduieşte deja, Parisul are cel mai mare sector bancar din blocul comunitar în funcţie de active, după ce Marea Britanie a părăsit UE, conform oficialilor francezi.

Ministrul francez de Finanţe a anunţat că au fost deja găsite trei locaţii posibile iar Franţa este pregătită să ajute înfiinţarea agenţiei cu o contribuţie de până la 15 milioane de euro.

Alte state interesate sunt Germania (care găzduieşte sediul Băncii Centrale Europene la Frankfurt), Spania, Lituania şi Irlanda.

Cele mai recente știri

To Top