Energie

Hidroelectrica a finalizat o investiţie de peste 12,5 milioane de lei. 10 staţii electrice din Sucursala Hidrocentrale Haţeg, modernizate

Hidroelectrica finalizează modernizarea a zece staţii electrice de 110 kV aflate în Sucursala Hidrocentrale (SH) Haţeg, ca urmare a unei investiţii în valoare de 12,5 milioane de lei (fără TVA), a anunţat compania, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

„Astăzi, 14 februarie, Hidroelectrica marchează finalizarea cu succes a procesului de modernizare a 10 staţii electrice de 110 kV din SH Haţeg. Investiţia – în valoare de 12.509.233 lei (fără TVA) -, a fost realizată de contractor într-un interval de 21 de luni şi a presupus ample lucrări la staţiile aferente CHE Clopotiva, CHE Ostrovu Mic, CHE Ostrovu Mare, CHE Cîrneşti I, CHE Cîrneşti II, CHE Păclişa, CHE Toteşti I, CHE Toteşti II, CHE Haţeg şi CHE Orlea. Staţiile electrice de 110 kV fac parte din Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Aval şi au fost puse în funcţiune între 1986 şi 1992, având rolul de a evacua energia electrică produsă de mai multe centrale hidroelectrice. De-a lungul timpului, echipamentele acestora au devenit învechite, generând costuri semnificative de mentenanţă şi întârzieri în funcţionarea centralelor hidroelectrice asociate”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, modernizarea staţiilor s-a realizat în etape, pentru a evita pierderile de energie.

„Credem cu tărie că inovarea şi schimbarea sunt cheile transformării organizaţionale. Modernizarea aduce beneficii semnificative, reprezentând nu doar o îmbunătăţire, ci şi o schimbare radicală de abordare. Prin creşterea automatizării, îmbunătăţirea siguranţei şi disponibilităţii staţiilor electrice, eficientizare şi reducerea costurilor de mentenanţă, ne concentrăm pe o transformare completă. Digitalizarea proceselor este esenţială în această evoluţie, iar acest proiect reprezintă o contribuţie semnificativă la eficienţa operaţională şi durabilitatea infrastructurii energetice a ţării. În Hidroelectrica, suntem dedicaţi schimbării pentru un viitor mai sustenabil şi eficient”, a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Lucrările de modernizare au fost finalizate în luna decembrie a anului 2023, iar recepţia punerii în funcţiune a celor zece staţii a fost programată pentru 14 februarie 2024, după efectuarea probelor de 72 de ore.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie „verde” din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Cele mai recente știri

To Top