Actualitate

Marcel Boloș: Suntem avertizaţi că riscăm să pierdem toţi banii europeni ce ne sunt alocaţi

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă că pachetul de măsuri fiscal-bugetare aflat în analiză pentru consolidarea bugetului de stat trebuie să aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei, iar din şedinţa cu premierul Marcel Ciolacu şi echipa de experţi a ministerului a reieşit concluzia că deficitul bugetar reprezintă o ameninţare serioasă şi este momentul pentru a acţiona ferm.

„După cum aţi văzut zilele acestea, Ministerul Finanţelor este în postura de integrator: face simulări asupra impactului pe care diferite propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Guvernul României să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli şi venituri. Am avut astăzi o şedinţă de lucru cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu şi echipa de experţi din minister pentru analiza simulărilor pachetului care trebuie să genereze efecte care să se resimtă de anul acesta şi să continue şi după 2014. Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o ameninţare serioasă pentru viitorul nostru şi este momentul să acţionăm ferm şi să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă. Tocmai de aceea pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei”, a afirmat ministrul Boloş, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El adaugă că nu trebuie uitat faptul că România „este singura ţară din UE ţinută sub atentă observaţie, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce”.

„Şi suntem avertizaţi că riscăm să pierdem toţi banii europeni ce ne sunt alocaţi. Primul pas, unul vital, trebuie să îl facă statul: să reducem din cheltuielile publice şi să utilizăm mai eficient banul public. Principiile luate în calcul sunt reducerea de cheltuieli prin mai multe tipuri de măsuri, inclusiv de reformă administrativă, precum şi atragerea echitabilă de venituri la buget, fără a afecta categoriile care aveau un grad de suportabilitate redus, sub posibilităţi. Avem o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, iar prin acestea dăm semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul şi e făcut în cea mai mare parte de stat. Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului şefilor din instituţii, precum şi pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană”, a evidenţiat ministrul Marcel Boloş.

Referitor la măsurile fiscale avute în vedere, el reiterează că „nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în coaliţia de guvernare”.

„Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populaţia, vom prezenta transparent şi integrat toate propunerile şi deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă. În toate discuţiile în care am avut un cuvânt de spus am subliniat că planul final trebuie să cuprindă măsuri pentru România, măsuri pentru români, pentru a trece cu bine de acest moment de răscruce, în care volumul de investiţii de 75 de miliarde de euro pe care îl avem în faţă să poată să fie dus la bun sfârşit”, a precizat ministrul Finanţelor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, după întâlnirea de lucru de la Ministerul Finanţelor, că Guvernul urmează să aprobe o ordonanţă de urgenţă privind reduceri de cheltuieli în sistemul bugetar care cuprinde 50 de măsuri.

„Am avut o discuţie foarte aşezată în principal pe ordonanţa de urgenţă pe care urmează să o promovăm în Guvernul României în ceea ce priveşte partea de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar. Sunt peste 50 de măsuri, domnul ministru le va detalia. Ele au fost discutate şi în cadrul Coaliţiei. De fapt şi de drept, vorbim în primul şi în primul rând, din punctul meu de vedere, de prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar. Este pentru prima oară când un Guvern al României îşi asumă o astfel de abordare”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că măsurile propuse de ministrul Finanţelor sunt „corecte”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top