Analize

BVB: Piaţa de capital din România a crescut cu 3,8% în primul trimestru

Foto: Facebook/BVB

Piaţa de capital din România a crescut cu 3,8% în primul trimestru luând în calcul indicele BET-TR, însă această evoluţie a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere, arată Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Şapte listări au avut loc în primul trimestru la Bursă, în valoare totală de 428 milioane euro: au fost 6 emisiuni de obligaţiuni care au însumat 427 milioane euro şi o emisiune de acţiuni de aproape 1 milion euro.

Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021.

Trendul listărilor a continuat pe piaţa de capital din România în primul trimestru al anului, într-o perioadă volatilă pentru pieţele internaţionale de capital. Cele 7 runde de finanţare derulate prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au totalizat 428 milioane euro: au fost 6 emisiuni de obligaţiuni care au însumat 427 milioane euro şi o emisiune de acţiuni de aproape 1 milion euro. În plus, în primul trimestru, a avut loc şi lansarea primului ETF sectorial. Fondul ETF Energie Patria Tradeville are drept obiectiv replicarea performanţei indicelui BET-NG al Bursei de Valori Bucureşti dedicat sectorului energetic şi utilităţilor aferente, un domeniu important pentru economia naţională şi pentru investitori„, anunţă BVB.

Tot în primul trimestru, a avut loc şi un transfer de pe AeRO pe Piaţa Principală: Safetech Innovations (SAFE), companie românească de securitate cibernetică, prezentă pe piaţa de capital din ianuarie 2021, a debutat pe 6 februarie pe Piaţa Reglementată a Bursei sub simbolul bursier SAFE, ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO. Continuarea trendului listărilor este cu atât mai importantă cu cât bursa românească a atins multiple recorduri de tranzacţionare în anii precedenţi, în special în 2021 şi 2022. Mai mult, în ceea ce priveşte situaţia listărilor în ultimii 5 ani, la BVB au avut loc 156 de runde de finanţare în valoare cumulată de 6,5 miliarde euro.

La nivel general, piaţa de capital din România a crescut cu 3,8% la finalul perioadei ianuarie-martie din acest an luând în calcul evoluţia companiilor din componenţa indicelui BET-TR, care include şi dividendele. Se observă astfel o temperare a avansului care depăşise 5,5% la finalul primelor două luni din acest an. De asemenea, creşterea înregistrată la finalul primului trimestru a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere.

Performanţa raportată în martie de BVB în calitate de emitent, de +13,5%, vine după ce anul trecut acţiunea a avut un randament de 42%, incluzând şi dividendul, şi a obţinut astfel cea mai importantă evoluţie dintre companiile din indicele BET. Acţiunea BVB a ajuns la 47,7 lei în martie, cel mai înalt nivel de la listare, şi tot atunci a fost depăşit un nou record: peste 3.300 de acţionari la nivelul emitentului BVB. Într-un context mai larg, numărul investitorilor în piaţa de capital a ajuns la 133.000, nivel ce reprezintă un maxim istoric. Proiectele noastre, de la o nouă identitate de brand, mai proaspătă şi mai prietenoasă, la cele privind creşterea vizibilităţii şi a atractivităţii pieţei de capital ca platformă de finanţare a companiilor locale reprezintă elemente care adaugă valoare şi au primit aprecierea investitorilor„, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

În interiorul pieţei de capital, o serie de emitenţi au atras atenţia în martie prin creşterile pe care leau înregistrat. Preţul acţiunii emitentului BVB, companie listată pe propria piaţă, a atins în martie un nivel maxim istoric de 47,7 lei. Acţiunea BVB a avut cea mai mare creştere din rândul emitenţilor din indicele BET: plus 13,5% într-o singură lună.

Faptul că vedem o continuare a listărilor, fie de acţiuni, fie obligaţiuni pe bursă reprezintă o confirmare că piaţa de capital îşi îndeplineşte cu succes rolul în economie. În ultimii 5 ani, la BVB au fost derulate 156 de runde de finanţare cu acţiuni şi obligaţiuni a căror valoare cumulată a ajuns la 6,5 miliarde euro. Continuarea trendului listărilor de instrumente financiare la BVB ne face să credem că este fezabil ca pe termen scurt să ajungem la 200.000 de investitori, dacă se menţine ritmul pe care l-am văzut în ultimii ani cumulat cu desfăşurarea programului FIDELIS, listarea Hidroelectrica şi simplificarea demersurilor fiscale care sunt aplicabile de la 1 ianuarie anul acesta„, spune Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Evoluţia pozitivă a pieţei de capital la începutul acestui an vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii. Astfel, 4 Raport lunar martie 2023 Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021.

Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a crescut cu 11% şi a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. În acelaşi timp, incertitudinile internaţionale au condus la scăderi ale pieţei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.

Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creştere de 62% realizată într-un singur an. Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezintă un nou maxim istoric pentru piaţa de capital din România.

Continuarea rundelor de finanţare derulate prin BVB reprezintă un aspect puternic pozitiv şi vine după ce anul trecut la BVB au fost realizate 42 de runde de finanţare. Valoarea totală a rundelor de finanţare a ajuns anul trecut la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. Piaţa de capital din România a supraperformat prin comparaţie cu o serie de indici reprezentativi. În ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creşteri de peste 100%, exprimate în moneda unică europeană.

Cele mai recente știri

To Top