Tehnologie

Femeile adoptă aplicaţiile bazate pe GenAI la fel de mult ca bărbaţii

Femeile acceptă utilizarea aplicaţiilor bazate pe Inteligenţa Artificială Generativă (GenAI) cel puţin la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât bărbaţii, arată concluziile unui raport de specialitate, publicat joi.

Potrivit cercetării Boston Consulting Group (BCG), intitulată „Liderii femei deschid drumul în GenAI”, există diferenţe semnificative în utilizarea GenAI în funcţie de nivelurile ierarhice, de muncă şi vârsta.

Comparativ cu bărbaţii, femeile aflate în poziţii de conducere sunt la fel de conştiente sau chiar mai conştiente de impactul pozitiv potenţial al GenAI asupra muncii lor, „deşi tinerele femei sunt mai puţin încrezătoare în acest sens”. În schimb, femeile aflate în funcţii de conducere din domenii non-tehnice folosesc GenAI cu două puncte procentuale mai puţin, iar femeile din poziţii inferioare cu 5-12 puncte procentuale mai puţin decât bărbaţii care desfăşoară activităţi similare.

De asemenea, pentru femeile tinere care lucrează în poziţii tehnice, decalajul este de şapte puncte procentuale, ceea ce poate agrava inegalitatea de gen deja existentă în multe companii tehnologice.

„Femeile mai în vârstă din domeniile tehnice şi non-tehnice au raportat o toleranţă la risc egală sau mai mare decât bărbaţii şi colegii lor mai tineri, lucru explicat în analiză prin parcursul lor profesional. Femeile mai în vârstă, după ce au depăşit numeroase obstacole pentru a ajunge în poziţiile actuale, şi-au dezvoltat capacitatea de asumare a riscurilor necesară pentru succes. În schimb, femeile tinere în roluri tehnice se simt adesea mai puţin libere să experimenteze, în special cu tehnologiile emergente, din cauza experienţei şi autorităţii lor, mai reduse”, se arată în raport.

Pe de altă parte, un sondaj YouGov realizat în 2020 arată că proporţia femeilor printre utilizatorii de noi tehnologii este de sub 40%. Totodată, o pondere de aproximativ 30% dintre managerii de nivel mediu şi superior la nivel global sunt femei, iar dezechilibrul de gen avea tendinţă de creştere şi mai mare.

Studiul a arătat că 68% dintre femeile care lucrează în sectorul tehnologic folosesc instrumente GenAI de mai multe ori pe săptămână la locul de muncă, comparativ cu 66% dintre bărbaţi.

Mai mult, femeile în poziţii de conducere din domenii tehnice (inginerie, IT, servicii pentru clienţi, vânzări şi marketing) depăşesc utilizarea GenAI cu 14 puncte procentuale faţă de colegii lor bărbaţi.

Conform BCG, companiile pregătite să utilizeze GenAI pot folosi acest nou instrument pentru a reduce decalajul de gen. Acest lucru poate fi facilitat prin reprezentarea liderilor şi gestionarea schimbărilor, programe de formare specifice, planificare robustă, politici de AI responsabile şi management proactiv al carierei.

Boston Consulting Group a fost fondată în anul 1963 şi colaborează, în prezent, cu lideri din afaceri şi societate pentru a aborda cele mai importante provocări şi a captura cele mai mari oportunităţi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top