Actualitate

Moody’s a anunţat prima retrogradare a ratingului suveran din istoria Israelului

Foto: iStock

Israelul a primit vineri prima decizie de retrogradare a ratingului de ţară in istoria sa, după ce Moody’s Investors Service a decis să coboare cu o treaptă ratingul Israelului, citând impactul conflictului militar cu Hamas asupra finanţelor sale, transmite Bloomberg.

Ratingul suveran al Israelului a fost coborât de Moody’s, de la „A1” până la „A2”, a şasea cea mai bună notă din categoria „investment grade”, la egalitate cu calificativele de care beneficiază Polonia şi Chile. În paralel, Moody’s a modificat şi perspectiva asociată ratingului , de la „stabilă” la „negativă”, încheind o procedură de revizuire demarată în luna octombrie.

Conflictul cu Hamas şi consecinţele sale vor „creşte în mod semnificativ riscul politic pentru Israel şi de asemenea vor slăbi instituţiile sale executive şi legislative precum şi soliditatea fiscală, în viitorul apropiat”, a informat Moody’s într-un comunicat de presă difuzat vineri, adăugând că se aşteaptă ca „povara datoriei Israelului să fie semnificativ mai mare decât preconiza înainte de conflict”.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a spus că decizia nu reflectă starea economiei israeliene. „Se datorează în întregime faptului că suntem în război. Ratingul va fi îmbunătăţit imediat ce vom câştiga războiul”, a spus Netanyahu.

Conflictul cu Hamas, care a izbucnit în urmă cu patru luni, afectează finanţele publice ale Israelului şi adâncind deficitul bugetar. Costul fiscal al celui mai grav conflict armat al Israelului din ultimii 50 de ani forţează de asemenea guvernul să se bazeze mai mult pe datorii pentru a-şi finanţa necesităţile pe măsură ce trebuie să plătească o notă de plată a războiului, care potrivit estimărilor Băncii Centrale se va ridica la 255 miliarde de shekeli (69 de miliarde de dolari) în perioada 2023-2025.

Perspectivele pentru economia israeliană depind în mare parte de ţinerea sub control a conflictului. De la debutul războiului, toate cele trei mari agenţii de rating au lansat avertismente cu privire la scorul de credit al guvernului israelian.

În data de 25 octombrie 2023, S&P Global Ratings a devenit ultima dintre cele trei mai agenţii care a modificat perspectiva asociată ratingului de ţară la „negativă”. La acea dată, Fitch Ratings şi Moody’s modificaseră deja perspectiva pentru ratingul Israelului la „negativă”, sau puseseră ratingul Israelului sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

Cele mai recente știri

To Top