Actualitate

„Nașul” AI-ului crede că amenințarea pe care inteligența artificială o reprezintă pentru omenire e „mai urgentă” decât schimbările climatice

Foto: iStock

Cercetătorul Geoffrey Hinton spune că amenințarea pe care inteligența artificială o reprezintă pentru omenire ar putea fi “mai urgentă” decât schimbările climatice: „În privința schimbărilor climatice, știm ce avem de făcut. În cazul AI, nu este deloc clar„.

Geoffrey Hinton a declarat pentru Reuters: „Nu vreau să devalorizez amenințarea schimbărilor climatice. Desigur că și ele reprezintă un risc uriaș. Dar cred că amenințarea AI ar putea ajunge să fie mai urgentă. În cazul schimbărilor climatice, este ușor să recomanzi ce ar trebui să facem: să nu mai arzi carbon. Dacă faci asta, lucrurile vor fi în regulă, în cele din urmă. Dar în cazul AI nu este deloc clar ce ar trebui să faci„.

Hinton este unul dintre cei mai importanți cercetători din domeniul inteligenței artificiale, fiind considerat „pionier” sau „naș” al AI-ului. Încă din 1986, a scris o lucrare care a stat la baza dezvoltării rețelelor neuronale din spatele tehnologiei AI de astăzi. Acum, după mai bine de zece ani la Google, a demisionat pentru a vorbi despre riscul noii tehnologii, fără a afecta activitatea companiei.

La final de martie, Elon Musk și alte figuri reprezentative din domeniul tech au semnat o scrisoare deschisă prin care au cerut o pauză de șase luni în dezvoltarea sistemelor AI mai puternice decât ChatGPT-4, cea mai recentă versiune a botului de la OpenAI, capabil să „citească” imagini și să ofere detalii despre acestea. Totuși, Geoffrey Hinton nu este de acord cu pauza cerută de reprezentanții din domeniu. El cere ca mai degrabă cercetătorii și autoritățile să găsească soluții pentru a gestiona eventualele amenințări.

Un grup de europarlamentari i-a cerut președintelui american să organizeze un summit global privind direcția viitoare a inteligenței artificiale. Grupul a convenit asupra unor principii de reglementare a domeniului. Separat, Joe Biden a discutat la Casa Albă cu directorii executivi ai Google și OpenAI.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top