Tehnologie

Nvidia a semnat un acord pentru implementarea tehnologiei sale de inteligenţă artificială în Orientul Mijlociu

Foto: iStock

Nvidia a semnat un acord pentru implementarea tehnologiei sale de inteligenţă artificială în centrele de date deţinute de grupul de telecomunicaţii Qatar Ooredoo în cinci ţări din Orientul Mijlociu, a declarat directorul general al Ooredoo, pentru Reuters.

Acordul marchează prima lansare la scară largă a Nvidia într-o regiune în care Washingtonul a limitat exportul de cipuri americane sofisticate pentru a împiedica firmele chineze să folosească ţările din Orientul Mijlociu ca o uşă din spate pentru a accesa cea mai nouă tehnologie AI.

Ooredoo va deveni astfel prima companie din regiune capabilă să ofere clienţilor centrelor sale de date din Qatar, Algeria, Tunisia, Oman, Kuweit şi Maldive acces direct la tehnologia AI şi de procesare grafică a Nvidia, a spus Ooredoo într-un comunicat.

Furnizarea tehnologiei va permite Ooredoo să-şi ajute mai bine clienţii să implementeze aplicaţii AI generative, a declarat Ronnie Vasishta, vicepreşedinte senior al Nvidia pentru telecomunicaţii.

” Datorită acestui acord, clienţii noştri b2b vor avea acces la servicii pe care probabil concurenţii lor (nu le vor oferi) pentru încă 18 până la 24 de luni”, a declarat directorul general al Ooredoo, Aziz Aluthman Fakhroo, pentru Reuters, într-un interviu.

Companiile nu au dezvăluit valoarea acordului, care a fost semnat în marginea Forumului TM de la Copenhaga, pe 19 iunie.

De asemenea, Ooredoo nu a dezvăluit exact ce tip de tehnologie va instala Nvidia în centrele sale de date, spunând că aceasta depinde de disponibilitate şi de cererea clienţilor.

Washingtonul permite exportul unor tehnologii Nvidia în Orientul Mijlociu, dar limitează exporturile celor mai sofisticate cipuri ale companiei.

Ooredoo investeşte 1 miliard de dolari pentru a-şi spori capacitatea centrului de date regional cu 20-25 de megawaţi suplimentari pe lângă cei 40 de megawaţi pe care îi are în prezent şi intenţionează să o tripleze până la sfârşitul deceniului, a spus Fakhroo.

Compania şi-a transformat centrele de date într-o companie separată, în urma unei mişcări similare de anul trecut, de a crea cea mai mare companie de turnuri din Orientul Mijlociu, într-o înţelegere cu compania Zain din Kuweit şi TASC Towers Holding din Dubai.

Ooredoo intenţionează, de asemenea, să-şi creeze separe cablurile submarine şi reţeaua de fibră într-o nouă entitate, a spus Fakhroo.

Cele mai recente știri

To Top