Actualitate

Preţurile de consum din China au scăzut în noiembrie cu cel mai rapid ritm din ultimii trei ani

Foto: iStock

Preţurile de consum din China au scăzut în noiembrie cu cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, în timp ce deflaţia preţurilor la poarta fabricilor s-a adâncit, indicând presiuni deflaţioniste în creştere, deoarece cererea internă slabă pune sub semnul îndoielii redresarea economică, transmite Reuters.

Indicele preţurilor de consum (IPC) a scăzut cu 0,5% atât faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi faţă de octombrie, au arătat sâmbătă datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Declinul preţurilor mai profund decât previziunile mediane dintr-un sondaj Reuters, privind scăderi de 0,1% atât de la an la an, cât şi de la lună la lună.

Scăderea IPC de la an la an a fost cea mai accentuată din noiembrie 2020.

Cifrele se adaugă la datele recente privind o evoluţie mixtă a comerţului şi sondajelor din sectorul producţiei, care au menţinut solicitările de sprijin politic suplimentar pentru a susţine creşterea economică.

Xu Tianchen, economist senior la Economist Intelligence Unit, a declarat că datele vor fi alarmante pentru factorii de decizie şi a citat trei factori principali din spatele lor: scăderea preţurilor globale la energie, diminuarea boomului călătoriilor de iarnă şi excesul cronic de aprovizionare.

Cele mai recente știri

To Top