Energie

Căldura infernală triplează facturile la energie. Cum putem să reducem costurile

producatori de energie
Foto: iStock

Facturile românilor la energie electrică se pot tripla în această perioadă, pentru că din cauza temperaturilor foarte ridicate, cei mai mulți oameni folosesc în exces aerul condiționat.

Cu cât folosim aerul condiționat mai mult, cu atât factura la energie electrică va fi mai mare la final de lună.

Spre exemplu, dacă afară sunt în jur de 32 de grade și vrem să reducem temperatura în casă cu 4-6 grade, asta înseamnă că trebuie să folosim aerul condiționat cam 4 h/zi, adică circa 100 h pe lună, ceea ce s-ar traduce la un consum total de 185 kWh, iar în bani înseamnă aproximativ 150 de lei.

Așadar, este deja un preț dublu odată ce punem aerul condiționat în funcțiune, dacă vorbim de o factură iniţială de circa 70 de lei.

Însă dacă vorbim de o zi caniculară, dacă afară sunt 38-39 de grade, asta înseamnă că trebuie să folosim aerul condiționat cam 7 h/zi ca să avem o temperatură optimă în casă și, bineînțeles, că și consumul va crește cam la 275 kWh.

În bani, înseamnă circa 350 de lei plata la final de lună.

Cu toate acestea sunt câteva soluții prin care ne putem reduce costurile la final de lună:

– să păstrăm temperatura în casă cam la 24-25 de grade, nu mai mult de atât

– primele 10 minute din dimineață să încercăm să aerisim casa

– contează foarte mult și tipul de aer condiționat pe care îl folosim. Dacă acesta este dintr-o clasă energetică superioară, automat nu va consuma atât de mult.

În plus, românii trebuie să ştie şi că aparatele de aer condiționat costă destul de mult, având preţuri care încep de la 2.500 lei și ajung chiar și la 6.000 lei.

Cele mai recente știri

To Top