Opinii

De partea cea bună a strecurătorii fiscale

bani banci pusculita
Foto: iStock

Niciodată nu am simțit mai mult că taxarea este o hoție ca în momentul în care m-am uitat pe documentul în care era expunerea de motive a măsurilor fiscale, document în care apare, la un moment dat, și impactul bugetar al acestor măsuri.

Dincolo de toate taxele care se impun, majorările și eliminările de scutiri, această imagine a impactului bugetar este cea mai simplă și cea mai expresivă dovadă că statul nu a făcut altceva decât să acopere gaura de la buget din banii noștri. Altfel spus, după lungi zile de frământări în care s-a tot gândit de unde să facă rost de bani ca să acopere deficitul bugetar în creștere, la un moment dat a venit răspunsul: „de la privați”. Pentru anul 2024, impactul bugetar al măsurilor fiscale, conform documentului, este de 16,4 miliarde de lei, în timp ce impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare este de aproximativ 3,4 miliarde de lei, adică de aproape 5 ori mai puțin. Acest tablou este suficient să îți dai seama că adoptarea măsurilor fiscale nu înseamnă altceva decât că statul a decis să mute 16,4 miliarde de lei din buzunarul privaților în propriul său buzunar, ca să poată cheltui și mai departe aceleași sume enorme cu salariile bugetarilor, cu pensiile nesimțite, cu sporurile aberante și cu voucherele date la schimb pentru voturi. Profesorul Cristian Păun a sintetizat foarte bine toată ordonanța măsurilor fiscal-bugetare când a declarat că politicienii tocmai ne-au spus: „plătiți voi prostiile pe care le facem noi, că noi avem puterea să vi le băgăm pe gât!”

Am observat că premierului Ciolacu îi place să exprime plastic anumite fenomene și situații pe care le avem în România, iar una dintre aceste exprimări a fost chiar zilele trecute când a descris Codul fiscal ca fiind o adevărată „strecurătoare.” Ce nu spune domnul premier este că această strecurătoare a fost creată și întreținută tot de către ei, cei aflați la putere, mai mult sau mai puțin vremelnic, în scopul propriilor interese. 

Declarația premierului ascunde, totuși, un adevăr trist, mai ales în contextul noilor măsuri fiscale: în timp ce ei, politicienii, împreună cu tot aparatul de stat, se află de partea bună cea a strecurătorii, noi suntem, încă o dată, cei strecurați… 

Cele mai recente știri

To Top