Tehnologie

Elon Musk: Chatbotul Grok al xAI va fi open source din această săptămână

Foto: xAI/Grok

Elon Musk a declarat luni că în această săptămână startup-ul său de inteligenţă artificială xAI va oferi chatbotul Grok ca open source, la câteva zile după ce a dat în judecată OpenAI pentru că şi-a abandonat misiunea iniţială în favoarea unui model pentru profit, transmite Reuters.

Miliardarul a avertizat în mai multe rânduri împotriva utilizării tehnologiei pentru profit de către marile companii de tehnologie precum Google. El a intentat procesul împotriva OpenAI, pe care l-a cofondat în 2015, dar pe care l-a părăsit trei ani mai târziu, la începutul acestei luni.

Ca răspuns, OpenAI a publicat e-mailuri care arătau că CEO-ul Tesla sprijinea un plan de a crea o entitate cu scop de profit şi dorea o fuziune cu producătorul de vehicule electrice pentru a face din compania combinată ”o vacă de muls”.

Săptămâna aceasta, @xAI va deschide sursa Grok”, a spus Musk într-o postare pe X, platforma de socializare pe care o deţine.

Mişcarea ar putea oferi publicului acces gratuit pentru a experimenta codul din spatele tehnologiei şi aliniază xAI cu companii precum Meta şi Mistral din Franţa, ambele având modele AI open-source.

Google a lansat, de asemenea, un model AI numit Gemma, pe care dezvoltatorii externi îl pot modela în funcţie de nevoile lor.

Investitorii în tehnologie, inclusiv susţinătorul OpenAI Vinod Khosla şi Marc Andreessen, cofondatorul firmei de capital de risc Andreessen Horowitz, au discutat despre open-sourcing în AI de când Musk a intentat procesul împotriva producătorului ChatGPT.

În timp ce tehnologia open-source poate ajuta la accelerarea inovaţiilor, unii experţi au avertizat că modelele open-source AI ar putea fi folosite de terorişti pentru a crea arme chimice sau chiar pentru a dezvolta o super-inteligenţă conştientă dincolo de controlul uman.

Musk a declarat, la Summitul pentru Siguranţă AI din Marea Britanie de anul trecut, că doreşte să stabilească ”un arbitru terţ” care să supravegheze firmele care dezvoltă AI şi să tragă un semnal de alarmă dacă au îngrijorări. Căutând o alternativă la OpenAI şi Google, Musk a lansat xAI anul trecut pentru a crea ceea ce spunea că ar fi o ”AI maximă care caută adevărul”.

În decembrie, startup-ul a lansat Grok pentru abonaţii Premium+ de la X.

Într-un episod de podcast cu informaticianul şi podcasterul Lex Fridman, Musk a sugerat în noiembrie că este în favoarea conceptului de AI open-source. ”Numele, open in open AI, ar trebui să însemne open source şi a fost creat ca o sursă deschisă nonprofit. Şi acum este o sursă închisă pentru profit maxim”, a spus Musk.

Cele mai recente știri

To Top