Actualitate

Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel din august 2021

Foto: iStock

Rata inflaţiei în Germania s-a atenuat semnificativ în octombrie, ajungând la cel mai scăzut nivel din august 2021, şi indică un declin al preţurilor de consum şi în zona euro, transmit Reuters şi DPA.

Creşterea preţurilor de consum în cea mai mare economie europeană s-a atenuat la 3,6% în octombrie, conform datelor preliminare publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis) faţă de un nivel de 4,5% în septembrie şi 6,1% în august. Este cel mai redus nivel al inflaţiei din august 2021.

De la începutul anului, rata anuală a inflaţiei în Germania a depăşit 8%. Încetinirea vine pe fondul scăderii cu 3,2% a costurilor cu energia, în timp ce preţurile la alimente au urcat cu 6,1%. Consumatorii au răspuns la creşterea preţurilor, reducând cheltuielile.

Un sondaj recent realizat de sectorul bancar german în rândul a peste 4.800 de cetăţeni a arătat că 71% dintre aceştia şi-au redus cheltuielile în timpul verii, cu şase puncte procentuale mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, creşterea preţurilor de consum din Germania s-a atenuat în ritm anual la 3% în octombrie, de la un nivel de 4,3% în septembrie.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus luna aceasta la 4,3%, de la 4,6% luna precedentă.

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 4,3% în septembrie – cel mai redus nivel din ultimii doi ani – analiştii apreciind că politica monetară a Băncii Centrale Europene a avut succes în reducerea preţurilor, deşi a fost afectată creşterea economică. În octombrie analiştii se aşteaptă la o atenuare a preţurilor de consum în zona euro la 3,2%.

Cele mai recente știri

To Top