Actualitate

INS: Investiţiile nete în economia românească au crescut

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 30,065 miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 13,6% faţă de intervalul similar din 2022, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada de referinţă, creşterea a fost consemnată la toate elementele de structură: lucrări de construcţii noi cu 16,7%, la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 9,4% şi alte cheltuieli cu 8,5%.

În ceea ce priveşte structura investiţiilor nete pe elemente de structură, ponderea lucrărilor de construcţii noi era în primul trimestru al acestui an de 60,9%, în creştere cu 2,4 puncte procentuale, comparativ cu acelaşi interval al anului trecut.

În schimb, ponderea utilajelor (inclusiv mijloace de transport) a scăzut cu 2,2 puncte procentuale, la 31,3%, iar categoria „alte cheltuieli” avea o pondere de 7,8%, în scădere cu 0,8 puncte procentuale.

Referitor la structura investiţiilor nete pe activităţi ale economiei naţionale, construcţiile au înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere de 5,5 puncte procentuale, la 45,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, industria a înregistrat un avans de 1,2 puncte procentuale, la 20,4%, în timp ce comerţul şi serviciile au consemnat un declin de 6,6 puncte procentuale, la 20,6%, agricultura o scădere de 0,1 puncte procentuale, la 3,9%, iar categoria „alte ramuri” a rămas la aceeaşi pondere, de 9,4%.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top