Actualitate

Romsilva: Venituri de aproape 35 de milioane de lei din activităţi cinegetice şi din valorificarea produselor pădurii

Foto: iStock

Veniturile Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva din activităţi cinegetice şi din vânzarea fructelor de pădure, a trufelor, ciupercilor şi plantelor medicinale au fost de aproximativ 35 de milioane de lei până la finele lunii noiembrie 2023, potrivit datelor furnizate de administratorul pădurilor aflate în proprietatea publică a statului.

Astfel, cele mai mari sume au fost încasate din valorificarea fructelor de pădure, peste 10,548 milioane de lei, şi a păstrăvilor de consum, respectiv 10,566 milioane de lei.

De asemenea, 3,882 milioane de lei au fost obţinuţi din valorificarea trufelor, 3,834 milioane de lei din vânzarea plantelor medicinale şi alţi 224.988 lei din valorificarea ciupercilor.

Nu în ultimul rând, din organizarea acţiunilor de vânătoare, regia a încasat peste 3,74 milioane de lei, din valorificarea cărnii de vânat – 1,129 milioane de lei, iar 969.020 lei au fost obţinuţi din vânzarea fazanilor vii.

Romsilva gestionează 242 fonduri de vânătoare, deţine 27 de păstrăvării direct productive, precum şi trei fazanerii, la Gherghiţa, Pişchia şi Ghimpaţi.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva estimează pentru 2023 venituri totale de 3,65 miliarde de lei, o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei şi un profit brut de 250 de milioane de lei. Principala activitate a regiei este valorificarea lemnului.

Pentru 2024, Romsilva prevede o uşoară scădere la nivelul indicatorilor economici faţă de anul precedent. Astfel, sunt prevăzute pentru acest an venituri totale de 3,5 miliarde de lei, o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei şi un profit brut de 200 de milioane de lei.

„Aceşti indicatori sunt propuşi a fi realizaţi în condiţiile volatilităţii pieţei lemnului, cu preţuri în scădere pentru vânzarea masei lemnoase, dar şi a majorării cheltuielilor de personal, ca urmare a creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, susţin reprezentanţii Romsilva.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Toate pădurile proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale.

De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Cele mai recente știri

To Top