Actualitate

Ciolacu: Vom continua adoptarea măsurilor necesare pentru a respecta angajamentul privind reducerea inflaţiei

Executivul va continua adoptarea măsurilor necesare pentru îndeplinirea angajamentului asumat în programul de guvernare privind reducerea inflaţiei la nivelul de 8% până în decembrie 2023, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, vineri, după ce Institutul Naţional de Statistică a anunţat că inflaţia a coborât la o singură cifră – 9,4%.

„INS confirmă oficial că inflaţia a coborât la o singură cifră – 9,4%! După ce pandemia, liberalizarea ticăloasă a preţurilor la energie şi gaze, criza energetică şi războiul au împins inflaţia până la 16,8% în noiembrie anul trecut, iată că măsurile noastre de luptă contra inflaţiei au avut succes. Ne-am angajat în programul de guvernare că vom coopera cu BNR în lupta cu creşterea preţurilor şi că vom reface puterea de cumpărare a românilor şi competitivitatea companiilor strategice din economie şi a IMM-urilor care produc aici, în România. Schema de plafonare / reglementare la energie şi gaze, măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, precum şi pachetele consistente de stimulare economică şi investiţii publice sunt doar câteva măsuri gândite şi implementate în lupta cu preţurile şi reducerea importurilor”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Premierul a subliniat că obiectivul final al politicilor economice promovate de Guvern îl reprezintă creşterea nivelului de trai al populaţiei.

„Vom continua până la îndeplinirea angajamentului asumat în programul de guvernare – reducerea inflaţiei la nivelul de 8% până în decembrie 2023. Obiectivul final al politicilor economice promovate de noi este creşterea nivelului de trai al populaţiei, prin management macroeconomic sustenabil, lupta cu preţurile şi producţie, investiţii şi creare de locuri de muncă plătite decent aici, în România”, a precizat Ciolacu.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna iulie 2023 la 9,4%, de la 10,3% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16,24%, cele nealimentare cu 4,25%, iar serviciile cu 11,65%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top