Transporturi

Toate modelele noi care vor fi lansate de Nissan în Europa vor fi complet electrice

masini electrice
Foto: iStock

Producătorul auto japonez Nissan a anunţat luni că toate modelele noi pe care le va lansa în Europa vor fi complet electrice şi şi-a reafirmat obiectivul ca până în 2030 să ajungă să vândă pe continent doar vehicule electrice, transmite CNBC.

Compania a spus că acest obiectiv ”avansează”, la doar o săptămână după ce Regatul Unit a amânat interzicerea vânzării de maşini pe benzină şi diesel noi, din 2030 până în 2035.

”Nu există cale de întoarcere acum. Credem că este lucrul corect de făcut pentru afacerea noastră, clienţii noştri şi pentru planetă”, a declarat Makoto Uchida, preşedinte şi CEO Nissan, într-un comunicat.

Potrivit Nissan, o treime din cele peste 1 milion de vehicule electrice vândute în întreaga lume au fost în Europa.

La nivel global, Nissan intenţionează să lanseze 27 de vehicule electrice şi hibride, care includ 19 modele integral electrice, până în 2030.

Compania a fost un pionier în spaţiul vehiculelor electrice, dar s-a luptat cu concurenţa Tesla şi grupului chinez BYD din China.

De asemenea, intenţionează să introducă tehnologia fără cobalt pentru a reduce costul bateriilor EV cu 65% până în anul fiscal 2028 şi să lanseze un vehicul cu propriile baterii cu stare solidă (ASSB) până în acel an.

Nissan susţine că acestea vor reduce timpii actuali de încărcare cu două treimi.

Renault, partenerul Nissan, precum şi rivalii Ford şi Stellantis, au anunţat cu toţii planuri de a-şi transforma gama de vehicule de pasageri din Europa în unele complet electrice până în 2030.

Amânarea de către Regatul Unit a obiectivului de a permite doar vânzarea de vehicule electrice din 2030 a fost criticată de preşedintele Ford Marea Britanie, Lisa Brankin, care a spus că a creat incertitudine şi riscă să nu se concentreze asupra tranziţiei EV.

Nissan a confirmat că unul dintre viitoarele sale vehicule electrice va fi fabricat în fabrica sa din Sunderland, Marea Britanie.

”Sunderland este una dintre fabricile noastre majore, în care avem istorie, competitivitate a costurilor… şi am dori să arătăm în continuare strategia noastră de electrificare aici, în această ţară”, a declarat Uchida pentru CNBC, la studioul Nissan Design Europe din Londra.

Uchida a spus că ”industria auto evoluează şi provoacă peste tot în lume”.

În China, el a spus că Nissan va încerca să lanseze maşini mai rapid şi să lanseze noi modele, care vizează anumiţi consumatori.

Cele mai recente știri

To Top